Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En drönare i form av en fågelskrämma ska skydda skörden. Hur den AI-styrda drönaren kommer fungerar får du reda på i klippet ovan. Foto: SVT

AI-styrda drönare ska förhindra viltskador på skörden

Publicerad

AI-styrda fågelskrämmor kan vara lösningen på viltskador inom lantbruket. Metoden utvecklas nu av Hushållningssällskapet i Halland.

– Behovet av att få fåglar, klövvilt och vildsvin att inte befinna sig på växande gröda ökar hela tiden, säger Håkan Cajander, projektledare på Hushållningssällskapet Halland.

Projektet med en AI-styrd drönare som viltskrämmare är i sin startfas, finansieras av Jorbruksverket, och drivs i samarbete med Högskolan Halmstad och företaget Flox Robotics.

Vill ha försöks-lantbrukare

– Just nu vill vi jättegärna komma i kontakt med markägare som har problem med viltskador för att kunna testa produkten, säger Håkan Cajander.

Se när drönaren testar att skrämma undan rådjur i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.