Polisen i Gävle använder sig av drönare med kamera för att bekämpa brottsligheten. Foto: Pontus Lundahl/TT, SVT

Flygande kamerabevakning – Gävlepolisens svar på brottsligheten

Uppdaterad
Publicerad

Gävlepolisen har börjat använda sig av kamerabevakning genom drönare för att bekämpa brott. Kamerabevakningen kommer att ske i centrala Gävle, området Öster och delar av stadsdelen Sätra.

Från och med den 9 november i år fram till den 9 februari 2023 kommer polisen i Gävle bedriva kamerabevakning med hjälp av drönare. Det gäller både realtidsbevakning och bildinspelning. Vi behov kommer kamerabevakningen ske dygnet runt.

Kamerabevakningen kommer bedrivas i centrala Gävle, på Öster och i vissa delar av Sätra. Beslutet kommer efter en tid av många grova våldsbrott i områdena.

Den 25 oktober hittades en 16-årig pojke skjuten till döds i Sandviken. En liten tid senare, den 30 oktober, inträffade en skottlossning vid Centralstationen i Gävle. Den 5 november skjuts en 24-årig man ihjäl i Sätra, mannen har kopplingar till kriminella nätverk i Gävle och senare häktas tre tonåringar misstänkta för mordet.

Polisen uppger att de kommer undvika att kamerabevaka platser som anses vara särskilt integritetskränkande, som exempelvis bostäder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning av 24-åring i Sätra

Mer i ämnet