• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en gammal industri på Liljeholmen i Stockholm. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan berättar ägare av Stordjursveterinärerna i Varberg Anna-Maria Olhav Olsson mer om hur situation i branschen ser ut. Foto: SVT

Akut veterinärbrist tvingar praktik i Varberg att stänga jourverksamheten

Uppdaterad
Publicerad

Stordjursveterinärerna i Varberg tvingas stänga sin jourverksamhet efter sju år. Anledningen är att de till hösten kommer sakna 80 procent av sin personalstyrka och det är svårt att rekrytera nya veterinärer.

– Det här känns fruktansvärt. Det har varit det tuffaste beslutet rent företagsmässigt som vi tagit. Det känns som ett misslyckande, säger Anna-Maria Olhav Olsson.

Stordjursveterinärerna är inte ensamma om att dra ner sin verksamhet. Vart tredje större djursjukhus i landet kommer ha begränsade öppettider till följd av den akuta veterinärbristen i sommar, det visar en rundringning som SVT Nyheter har gjort.

Enligt Anna-Maria Olhav Olsson är veterinärbristen ett problem som funnits flera år och hon är kritisk till de få åtgärder som gjorts.

– För vår del som jobbar med lantbruk hade det varit en viktig signal om några av platserna på veterinärutbildningen öronmärktes till veterinärer som vill arbeta med produktionsdjur, menar hon.

Hör Anna-Maria Olhav Olsson berätta mer om hur stängningen påverkar och hur krisen i branschen ser ut i klippet ovan.

Enligt statistik från Svensk djursjukvård kommer branschen de kommande 12 månaderna behöva rekrytera:

446 veterinärer, varav 142 med specialistkompetens.

236 djursjukskötare och 145 djurvårdare på utökad nivå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Veterinärbrist

Mer i ämnet