Foto: SVT

Akut veterinärbrist tvingar praktik i Varberg att stänga jourverksamheten

Uppdaterad
Publicerad

Stordjursveterinärerna i Varberg tvingas stänga sin jourverksamhet efter sju år. Anledningen är att de till hösten kommer sakna 80 procent av sin personalstyrka och det är svårt att rekrytera nya veterinärer.

– Det här känns fruktansvärt. Det har varit det tuffaste beslutet rent företagsmässigt som vi tagit. Det känns som ett misslyckande, säger Anna-Maria Olhav Olsson.

Stordjursveterinärerna är inte ensamma om att dra ner sin verksamhet. Vart tredje större djursjukhus i landet kommer ha begränsade öppettider till följd av den akuta veterinärbristen i sommar, det visar en rundringning som SVT Nyheter har gjort.

Enligt Anna-Maria Olhav Olsson är veterinärbristen ett problem som funnits flera år och hon är kritisk till de få åtgärder som gjorts.

Veterinärbrist

– För vår del som jobbar med lantbruk hade det varit en viktig signal om några av platserna på veterinärutbildningen öronmärktes till veterinärer som vill arbeta med produktionsdjur, menar hon.

Hör Anna-Maria Olhav Olsson berätta mer om hur stängningen påverkar och hur krisen i branschen ser ut i klippet ovan.

Så många veterinärer saknas

Enligt statistik från Svensk djursjukvård kommer branschen de kommande 12 månaderna behöva rekrytera:

446 veterinärer, varav 142 med specialistkompetens.

236 djursjukskötare och 145 djurvårdare på utökad nivå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Veterinärbrist

Mer i ämnet