Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här köar djurägare till ”drop in”-akuten i Umeå Foto: SVT

Tuff sommar för djursjukvården i Västerbotten – köerna ringlar långa

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor brist på veterinärer i hela Sverige. I Västerbottens län har flera kliniker under sommaren tvingats prioritera och skicka djurägare till andra kliniker.

– Vi hinner inte svara i telefonen, säger Patricia Riselius, veterinär i Umeå, som infört ett drop in-system för akuta fall.

Flera veterinärer i länet som SVT pratat med vittnar om hur veterinärbristen påverkat vården, framför allt för sällskapsdjur, under sommaren.

Veterinären Patricia Riselius driver en djurklinik i Umeå som har valt att ha ”drop-in” mellan klockan tio och halv två för akutintag för att lätta på trycket för de anställda.

– Det är dagligen djurägare som har svårt att få tider och ringer i panik, man svarar inte på klinikerna och därför har vi akut ”drop in”. Vi hinner inte heller svara i telefon så djuren och ägarna får köa och vänta och komma in när det finns en ledig tid, säger hon.

Väntan på bokade tider

Även statliga Distriktsveterinärerna i Vännäs vittnar om en utmanande situation på grund av veterinärbristen. Klinikchefen Monica Ågren berättar att de har klarat sommaren och har akutvård och jour som vanligt. Men den som vill boka in en rutinundersökning kan få vänta länge.

– För enklare behandlingar som tandsten som ska tidsbokas, är väntetiden till slutet av september. Jag råder alla som till exempel ska åka utomlands och behöver intyg att vara ute i god tid, säger Monica Ågren.

Kritiskt läge

Det råder generellt en stor brist på veterinärer i hela Sverige. Det utbildas för få veterinärer samtidigt som allt fler skaffar sällskapsdjur. Det innebär ökat tryck på klinikerna.

– Det är ett väldigt tufft yrke. Det är ofta jour, långa dagar, psykisk ohälsa och det kan göra att många väljer andra veterinärsinriktningar än att jobba inom djursjukvården. Det finns flera olika anledningar till att läget just nu är väldigt kritiskt, berättar Patricia Riselius veterinär Umeå.

Se kön till veterinären i Umeå och hör djurägare som köar i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Veterinärbrist

Mer i ämnet