Eva Åkerlund med maken och delägaren Mats vid Frejas grav. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Tiken Freja dog med valpar i magen – blev akut sjuk när djursjukhuset hade helgstängt

Uppdaterad
Publicerad

I slutskedet av dräktigheten hände något som gjorde Freja akut sjuk – men specialistdjursjukhuset Strömsholm som ligger 20 minuter bort har helgstängt under sommaren på grund av den brist på veterinärer som råder i landet. Freja och kullen med minst 11-12 valpar dog i hennes mage. 

– Jag lyssnade på hjärtljuden på min hund. De bara la av. Sen lyssnade jag på hjärtljuden på valparna, tills de tystnade, säger uppfödaren Eva Åkerlund.

Freja skulle fylla fyra år i höst och väntade sin andra kull valpar. Men begränsade öppettider på djurakutsjukhusen under sommaren fick en ödesdiger utgång.

Under lördagen kräktes Freja, men enligt Eva Åkerlund är det inte helt ovanligt under slutskedet av en hunds dräktighet. Tidigt i söndags märkte Eva att Freja hastigt blev sämre och kräktes blod.

Efter en stund sökande efter hjälp bestämde hon sig för att lasta in Freja i bilen, oklart vart resan skulle gå eftersom de inte fått något svar.

– Skulle vi åka till Strömsholm, Uppsala eller Örebro? När vi la in Freja i bilen så dog hon, säger Eva Åkerlund.

Bristen på veterinärer påverkar

SVT Nyheter har tidigare berättat om den rådande veterinärbristen i landet. Till följd av den har Evidensia specialistdjursjukhuset i Strömsholm tvingats anpassa verksamheten efter bemanningssituationen, vilket har lett till begränsade öppettider.

– Aldrig trodde jag att dagen skulle komma då vi tvingas säga nej till djuren, men det här är nu vår verklighet. Det senaste året har Strömsholm sett en minskning på cirka 25 procent i sin veterinärgrupp, säger Mia Runnérus, chef på Evidensia i Strömsholm, i ett pressmeddelande.

I samma pressmeddelande meddelar Evidensias vd Johan Wiklund att han står bakom beslutet.

SVT Västmanland har sökt Mia Runnérus. Men deras presskontakt meddelar de inte vill svara på några ytterligare frågor om den rådande bristen på veterinärer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.