Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ibrahim Baylan svarar på hur man ska få till fler veterinärer som utbildas Foto: SVT

Så vill regeringen lösa akuta veterinärkrisen

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på veterinärer leder till helgstängda djursjukhus under sommaren. Regeringens pågående utredning ska se över hur veterinärbristen ska lösas – fler utbildningsplatser kan vara en av lösningarna, menar Ibrahaim Baylan (S), näringsminister med ansvar över landsbygsfrågor.

– Situationen är bekymmersam, säger han.

Nyligen dog tiken Freja med valpar i magen, något som SVT Västmanland rapporterat om. Hon blev akut sjuk och då hade djursjukhuset helgstängt.

– Som det ser ut nu är det jättesvårt att få tag på en veterinär även med ett friskt djur, att stå med ett akut sjukt djur är katastrof just nu, säger uppfödaren Eva Åkerlund.

Mia Runnéurs, chef på djursjukhuset i Strömsholm, säger i SVT:s Morgonstudion att anledningen till att man har helgstängt nu på sommaren är brist på personal med rätt kompetens.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S), även ansvarig för landsbygdsfrågor, säger i SVT:s Morgonstudion att ett av förslagen som regeringens utredare nu ser över är att det bör vara lättare för utländska veterinärer att arbeta i Sverige, det vill säga personer utanför EU- och EES-området. Fler utbildningsplatser kan också vara en del, men inte hela lösningen menar näringsministern.

– Situationen är bekymmersam. Det finns en veterinärbrist kombinerad med att också vi ser under att människor under pandemin skaffar husdjur i en grad som vi inte sett tidigare. Dessutom går djursjukvården framåt, man klarar av allt mer och det gör att trycket naturligtvis har ökat också, säger Ibrahim Baylan (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer