Se kocken Susann Thorsén tillaga vildsvinsgrytan och Inger Hansson testa den. Foto: SVT

Äldreboende satsar på mer klimatsmart kött

Uppdaterad
Publicerad

På äldreboendet Randerslund i Laholm ska man med start nästa år börja servera mer viltkött på menyn. Häromdagen tjuvstartade de när det bjöds på vildsvinsgryta.

– Det här är ett led i att tänka klimatsmart, säger Ann Stranne, köksansvarig på äldreboendet.

En tredjedel av svenskarna anser att köttproduktionen är en orsak till klimatförändringen men majoriteten tycker tvärt om. Det visar siffror som SVT beställt från Novus.

På äldreboendet Randerslund vill man istället för att utesluta kött istället servera mer klimatsmart kött, så som vilt. Något de tidigare gjort i form av hjort och älg. Från och med nästa år kommer de även att använda sig av vildsvin, för att bygga på utbudet. Passande nog med personalens tankegångar, kontaktade jägaren Arne Olsson äldreboendet och erbjöd vildsvinskött. 

Sverige möts: Köttet och klimatet

– Det var jätteroligt för oss. Vi vill satsa på mer vilt och det finns för tillfället väldigt mycket vildsvin. Hade det sett likadant ut tidigare hade vi också velat servera det tidigare, säger Ann Stranne.

Vildsvinsgrytan fick tummen upp

Viltkött är oftast magrare kött och när man lagar mat till äldre är det bra om rätten innehåller en del fett. Därför kan det vara bra att använda lite extra grädde när man gör grytor, och någon äggula när man gör färs.

– De som bor här nu för tiden är väldigt gamla och de tappar matlusten. Därför är det viktigt att det är god mat som passar dem, säger Ann Stranne.

Hur fungerar det med vegetarisk mat?

– De äldre är inte främmande för att äta vegetariskt. Nyligen gjorde vi en chiligryta med ris som var vegetarisk som de tyckte var jättegott, säger Ann Stranne.

Se kocken Susann Thorsén berätta om vildsvinsgrytan och middagsgästen Inger Hansson smaka den i klippet.

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Köttet och klimatet

Mer i ämnet