Maria Berglund, forskare på Hushållnigssällskapet i Halland, och Susanne Bååth Jacobsson, rådgivare på Växa Sverige, undersöker kofoder. Foto: SVT

Ny forskning: förändring av kofoder gynnar miljön

Uppdaterad
Publicerad

Kor beskylls ibland för att vara stora miljöbovar. Men ny forskning visar att det finns sätt att ändra på det här. En av hemligheterna ligger i fodret.

– Vi har sett att kor kan utfodras helt utan spannmål och soja och ändå ge en bra mjölkproduktion. Istället kan man använda restprodukter från livsmedelsindustrin, säger Susanne Bååth Jacobsson, rådgivare på Växa Sverige.

Foderforskningen, som är ett samarbete mellan Sveriges Lantbruksuniversitet, Växa Sverige och Hushållningssällkapet i Halland gjordes mellan 2014 och 2018 på kor i Uppsala och Umeå. Genom att ersätta kornas konventionella kraftfoder, alltså soja och spannmål, med biprodukter och annat som vi människor inte kan äta finns det stora vinster att göra rent miljömässigt.

– Bland annat behöver vi inte lika mycket mark för att odla foder till korna. Samtidigt vill vi minska efterfrågan på soja eftersom odlingarna i Sydamerika ökar på regnskogsskövlingen, säger Maria Berglund forskare på Hushållnigssällskapet i Halland.

I klippet ovan hör du mer om den nya forskningen och vad den innebär.

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Köttet och klimatet

Mer i ämnet