Henrik Eriksson, VD för Fungigården i Harplinge, går i tankar om att utöka verksamheten för att kunna matcha efterfrågan på företagets Ostronskivling.

Svampodlare får jobba hårt för att mätta marknaden

Publicerad

Sedan Henrik och Ulrika Eriksson tog över Fungigården i Harplinge år 2013 har deras årliga odling av Ostronskivling ökat från 50 ton till att i år nå nära 70 ton.

– Några ton till klarar vi, men kommer vi upp i 75-80 ton då är vi tvungna att ha byggt ut, säger Henrik Eriksson, VD för företaget.

Den stora ökningen på efterfrågan av Ostronskivlingen startade år 2016.

– Det var som att något hände då, sedan har ökningen fortsatt, berättar Henrik Eriksson.

Kanske beror ökningen på att fler personer blivit medvetna om svampens existens och att folk idag oftare väljer att äta svamp istället för kött. 

– Svamp är på grund av sitt rika innehåll av protein och sin liknande konsestens ett bra komplement till kött, enligt Henrik Eriksson.

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Köttet och klimatet

Mer i ämnet