Alexander Ivanov skrotar planerna om att bygga upp sin pizzeria i Åled. Foto: Anders Andersson/SVT

Alexander ger upp efter pizzeriabranden i Åled

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Ivanovs pizzeria i Åled brann ner i september. Nu ger han upp kampen för att få bygga upp den igen.

– Jag orkar inte mer. Det är meningslöst att kivas med kommunen, säger Alexander Ivanov.

Efter branden engagerade sig Åledsbor och människor runt omkring för att pizzerian skulle byggas upp på nytt. Bland annat startades en insamling.

Sedan meddelade kommunen att detaljplanen för området inte är godkänd för restaurangverksamhet samt att den tidigare byggnaden har saknat bygglov. Ägaren har ändå fått bedriva sin verksamhet där och betalat arrende till kommunen, som är markägare, i flera år.

För höga krav från kommunen

Nu skrotar Alexander Ivanov planerna på att bygga upp pizzerian, vilket P4 Halland var först med att rapportera. Han tycker att det ställs för höga krav för att få bygglov.

– Det kom ytterligare krav på bland annat 300 millimeters väggar och en ny ventilationsanläggning och så vidare. I mötet med kommunen var det aldrig snack om det, säger han.

Meningslöst att kivas

Han känner att hans ärende inte blivit rätt behandlat. Att andra som befunnit sig i samma sits som honom enkelt fått bygglov, men att just hans ärende behandlats fel. 

 – Jag orkar inte mer. Det är tre månader som har gått och jag känner att jag förlorat både tid och pengar som jag investerat i modulerna som skulle stå på plats. Jag kan bara skrota dem nu. Jag har litat på kommunen, men det blev inte på det sättet, säger Alexander Ivanov. 

Bygglovschefen: ”Måste följa lagen”

Från Halmstads kommuns sida hänvisar de till att man har följt plan- och bygglagen i ärendet. 

– Det är inte vi som styr kraven, vi måste följa lagstiftningen. Lagen är till för ett säkert byggande, det handlar till exempel om konstruktion, tillgänglighet och energiförbrukning, säger Katarina Finyak, bygglovschef i Halmstads kommun.

Tackar för stödet

Alla pengar som skänkts till återuppbyggnaden kommer att ges tillbaka till givarna, enligt Alexander Ivanov.

– Jag vill tacka alla de som under dessa månader stöttat min kamp för att bygga upp det, säger han.

I intervjun från oktober berättar ägaren Alexander Ivanov om kampen med att få bygga upp sin pizzeria igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.