Alexandra våldtogs – mannen som dömdes höll sig undan fängelsestraffet i ett år

Uppdaterad
Publicerad

”En efterlängtad lättnad”, så beskriver ”Alexandra” från Halland känslan när mannen som våldtog henne som 15-åring dömdes till fängelse. Men lättnaden blev kortvarig. Gärningsmannen undvek sitt fängelsestraff.

En dag mötte ”Alexandra” gärningsmannen på gatan – en syn som lämnade henne i chock och med panikångest.

Hör ”Alexandra” berätta hur hennes liv påverkades när hon insåg att mannen, som dömts till fängelse för våldtäkt, fortfarande inte var bakom galler.

”Alexandra” heter egentligen någonting annat.

I en ny utredning till regeringen föreslås nu att preskriptionstiderna för grova brott ändras. Se mer i klippet nedan.

Vad händer när någon döms till fängelse?

Har du dömts till fängelse får du en kallelse från Kriminalvården där det står när och till vilken anstalt du ska inställa dig.

Normalt ska du börja avtjäna ditt straff inom tre månader från det att domen inte längre kan överklagas. Om du inte är häktad kan du välja att börja avtjäna ditt straff omedelbart efter att domen har meddelats.

Om du är häktad efter att domen har meddelats kommer straffet att påbörjas när domen inte längre kan överklagas och du flyttas från häktet till den anstalt där du kommer att vara placerad. Du har också möjlighet att förklara dig nöjd med domen (så kallad nöjdförklaring) vilket innebär att du avstår från att överklaga domen. Förutsatt att inte åklagaren väljer att överklaga domen kan du då börja avtjäna ditt straff genast.

Källa: Domstol.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.