Algerna i Kolla parkstad tar både tid och tålamod. Foto: SVT

Tjugo timmar algsugning i veckan

Uppdaterad
Publicerad

Kungsbacka kommun har hittills lagt ner mängder av arbetstimmar på att rensa de utsmyckade dammarna i det nybyggda området Kolla parkstad. I de grunda dammarna frodas svävaralger som regelbundet måste rensas.

Personal från Kungsbacka kommun är i stort sett ute varje dag och rensar de mindre, grunda dammarna, vilket Norra Halland var först med att berätta.

– När vi dammsuger båda dammarna tar det tio timmar i veckan. Och vi är två personer som gör detta så det blir ju 20 timmar i kostnad, säger Robert Hultengren.

Robert Hultengren som jobbat ett halvår på kommunen lägger mycket tid på att åtgärda dammarna. Ständiga larm och en tidskrävande dammsugning irriterar de anställda. Nu har kommunens förvaltning tänkt räkna arbetstimmar. De grunda dammarna har dragits med tekniska problem senaste tiden.

Problemen återkommer

Pumparna har inte fungerat som de ska och alger och bottenslam har samlats i det stillastående vattnet. Trots att rör och pumpar rengjorts återkommer problemen. Enligt Robert Hultengren så lägger de orimligt mycket tid på att rengöra dammarna från alger då de har en mängd andra arbetsuppgifter som blir lidande.

– Vi brukar bygga och besikta lekplatser och när det ska byggas bänkar, parkbord och sköta om sådant är det vi som gör det, säger Robert Hultengren.

De behöver i stort sett vara där varje dag och de dammsuger alger en gång i veckan. Tio timmar tar det och de är två som gör det.

– Vattnet är klart men det är svävaralger. Dammen är byggd på fel sätt. Den är för grund. Jag skulle vilja ha haft en robotdammsugare eller en skimmer som står längst ner, avslutar Robert Hultengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.