Anastasia flyr kriget i Ukraina – här kliver hon på bussen till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Hon är en av hundratusentals ukrainare som flytt sitt hemland. Nu har Anastasia satt sig på en buss till ett land hon inte har någon koppling till. SVT är på plats i polska staden Zamosc där västsvenska busschauffören Bobbo som nu deltar i att köra flyktingar till Sverige.

– Jag har ingen i Sverige, jag hoppas kriget tar slut så vi kan åka hem, säger Anastasia Zaharchenko som håller sin dotter i handen strax innan avresan mot Malmö.

Antalet människor som flyr Ukraina ökar för varje dag och trycket på de polska uppsamlingscentren är stort. I staden Zamosc nära den ukrainska gränsen väntar nu flera svenska bussar på att ta med sig flyktingar till Sverige.

En av de som är på plats för att hjälpa och som kör en av bussarna som ska tillbaka till Sverige är Bobbo Nilsson från Halmstad som till vardags också är engagerad i Kristdemokraterna.

Halland och kriget i Ukraina

– Vi håller på att samla ihop förnödenheter som vi måste ha med oss på bussen, man får försöka vara en medmänniska, säger Bobbo Nilsson.

”Har inget val, jag måste åka”

Flera av de SVT Nyheter pratar med gråter och de flesta vill inte åka utan stannar vid centret och hoppas att kriget snart är slut så att de kan återvända till Ukraina. Andra ser ingen annan utväg än att ge sig av.

– Jag har inget val, jag måste åka. Jag vill försöka att bygga ett nytt liv, säger Yuliia Kucheriavenko.

Hör mer om arbetet på plats och hör Yuliia och Anastasias tankar om framtiden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet