En anställd vid Hallands sjukhus i Varberg har konstaterats smittad av coronavirus. Foto: SVT

Anställd på intensiven i Varberg smittad av coronavirus – smittspårning bland personalen

Uppdaterad
Publicerad

En anställd på intensivvårdsavdelningen vid Hallands sjukhus Varberg har bekräftad smitta av coronaviruset. Nu genomför Region Halland smittspårning bland personal på avdelningen. Regionen har gått upp i stabsläge.

Den anställde har insjuknat efter arbetstid, och risken för smittspridning bedöms vara låg. Personen har varit i kontakt med ett par patienter, men ingen av dessa visar symptom på covid 19 – coronavirus.

Den anställde hade varit på semesterresa i Österrike varifrån smittan troligen kommit.

Coronaviruset i Halland

Region Halland går vidare med smittspårning bland personalen på intensivvårdsavdelningen i Varberg, trots låg smittrisk. Detta eftersom det visat sig att fem personer i personalgruppen har insjuknat med luftvägssymtom. Dessa är inte i tjänst och provtagning görs under dagen, men ingen har uppvisat symptom som gör att man misstänker coronavirus.

Avvaktar provtagningar

– Vi avvaktar provtagningarna, sedan vet vi om det är någon mer som är smittad eller inte, säger Marianne Kondrup, kommunikationschef vid Hallands sjukhus.

Under onsdagen gick Region Halland upp i stabsläge, enligt Charlotte Hallström-Johnsson, kommunikationsstrateg vid regionen.

Stabsläge innebär en förhöjd beredskap som följd av en allvarlig händelse, och är den lägsta nivån av tre nivåer. Sjukvårdsledningen håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

Det här är stabsläge

Inom hälso- och sjukvården finns tre fastställda beredskapslägen: stabsläge, förstärkningsläge och katastrofläge.

Stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

Förstärkningsläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av vissa viktiga funktioner.

Katastrofläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet