Allt från misshandel till olaga hot och narkotikabrott sker på asylboendena i Halland. Foto: SVT

Asylboenden behöver inte rapportera missförhållande

Uppdaterad
Publicerad

Privata ägare till asylboenden har ingen skyldighet att rapportera missförhållanden till Migrationsverket. Detta trots att det bor barn på asylboenden där det sker allt från misshandel till knivslagsmål.

SVT Nyheter har pratat med en ung tjej som bor på asylboendet Arena Hotel i Halmstad. Hon beskriver bland annat hur ett knivslagsmål utbröt på boendet. När hon klev ut på morgonen möttes hon av en blodig tröja och en trappa full av blod.

– Jag klev ut och såg att det låg en blodig tröja på golvet och hela trappan var blodig, säger hon.

#asylbarnen

– Vi såg att folk plötsligt sprang ut, men förstod inte vad som hände, bara att folk sprang fram och tillbaka.

Med många människor under samma tak sker allt från misshandel till olaga hot och narkotikabrott på asylboendena i Halland. Något som polisens händelserapporter vittnar om. Men trots att barn har asylboendena som sina hem så har de privata ägarna till asylboenden i Sverige ingen skyldighet att rapportera eller dokumentera missförhållanden på sina egna boenden.

– Det finns ingenting i våra avtal som säger att de måste göra det, säger Stina Andersson, enhetschef på Migrationsverket i Halland.

”Det är märkligt”

Detta trots att boendena drar in miljontals kronor från myndigheten och att de asylsökande knappt har något annat val än att bo där de bor.

Yvonne Oliv jobbar på socialtjänsten i Halmstad. Tidigare i vår var hon i kontakt med Migrationsverket efter att socialtjänsten fått in anmälan om oro för barn på Arena Hotel. Hon är kritisk till att Migrationsverket inte kräver rapporter från asylboendena.

– Det är märkligt för då förstår jag inte hur man ska hantera svårigheter som man behöver förbättra i verksamheten, säger hon.

På Migrationsverket har man dock en annan bild.

– Min bild är att vi får veta när det är någonting med en boende, säger Stina Andersson.

Har inte dokumenterats

Men när vi begär ut all korrespondens mellan Arena Hotel och Migrationsverket finns det ingenting om några incidenter. Om boendet rapporterat om till exempel knivbråket har det gjorts på telefon eller i personliga samtal och inte dokumenterats efteråt.

– Det finns säkert en hel del händelser som inte registreras någonstans, säger Stina Andersson.

Arena Hotel tjänar stora pengar på det här boendet. Hur intresserad är man då att höra av sig till er varje gång det händer något?

– Jag tror att man är intresserad av att ha en bra verksamhet därför att man har en kort avtalstid.

”Måste bli bättre”

För tjejen på Arena Hotel som vi pratat med är det självklart. Hon vill se en förändring av boendemiljön.

– Självklart måste det bli bättre. Det påverkar barn som flytt hit undan krig. Vi mådde dåligt redan innan vi kom hit. Situationen måste bli bättre. Låt oss bo i lägenheter om de inte kan göra mer, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#asylbarnen

Mer i ämnet