• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: SVT

Migrationsverket kan skärpa kraven

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket kan nu komma att ställa högre krav på dom privata ägarna till asylboenden efter SVT:s granskning. Samtidigt reagerar Rädda Barnen på asylbarnens utsatta situation.

I veckan kunde SVT Halland berätta om brister i hanteringen av anmälningar om barn som for illa på asylboendet Arena Hotel i Halmstad. Och nu erkänner även Migrationsverket att det finns problem med asylboendena.

– Vi är inte nöjda med den här typen av boenden, vi vill inte ha dom. Vi skulle vilja ha lägenheter till de asylsökande men nu ser situationen ut som den gör, säger presschefen på Migrationsverket Fredrik Bengtsson och syftar på Sveriges bostadsbrist.

Barn extra utsatta

I veckan har vi också kunnat avslöja att inga krav ställs på dom privata asylboendeägarna om rapportering vid allvarliga händelser på boendena till Migrationsverket, såsom knivslagsmål eller barn som inte får sova på nätterna. Det trots att ägarna får miljoner i statliga pengar varje år.

– Det är naturligtvis ett problem, säger säger Sara Granath handläggare på Rädda Barnen.

– Dom flesta asylboendena är väldigt trångbodda. Det är många människor som mår dåligt och som bor på samma ställe. Barn är såklart extra utsatta och framförallt när dom bor där så länge.

Kan komma i upphandling

Vad är det som förhindrar er att ställa krav på att dom ska höra av sig till er om saker inte fungerar?

– Det finns ingenting som förhindrar, säger Fredrik Bengtsson på Migrationsverket.

Så varför gör ni inte det?

– Vår upphandling har varit inriktad på dom här boendena och hur standarden är där men finns det ett behov av en bättre uppföljning så kan vi naturligtvis lägga till det i en kommande upphandling, säger Fredrik Bengtsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#asylbarnen

Mer i ämnet