Caroline Petersson avbokade Italienresa på grund av coronavirus. Foto: SVT

Avbokade resa till Italien av rädsla för coronavirus – får inte pengar tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Caroline Petersson från Halmstad hade bokat en resa till Milano i Italien med sin familj i slutet av februari, samtidigt som allt fler fall av coronavirus bekräftades i landet. Av rädsla för viruset avbokade de resan och skrev till resebyrån för att få tillbaka sina pengar – men fick nej.

Familjen bokade resan innan spridningen blivit så omfattande.

– Vi såg att det över en natt utvecklades jättemycket i det området. Det gör att man blir rädd, man vill ju inte bli sjuk, säger Caroline Petersson.

Coronaviruset i Halland

Resebyrån TripX skriver i ett mejl till Caroline att de är medvetna om uppkomsten av viruset och att det kan: ”Skapa en känsla av oro, men det är tyvärr inget giltigt skäl för avbokning av er resa. Varken hotell eller flygbolag medger någon återbetalning/avbokning i nuläget.”

Caroline Petersson har nu gjort en anmälan till ARN, Allmänna reklamationsnämnden, för att få tillbaka sina pengar.

”Inte resenärens oro som styr”

Resebyrån vill inte uttala sig i det specifika fallet, men säger till SVT att de uppmanar alla att informera sig om fakta från myndigheter samt titta igenom sina reseförsäkringar. Enligt Morten Husby, vd, får resenären själv bilda sig en uppfattning om hen vill resa – men det innebär inte att man automatisk får tillbaka sina pengar.

– Det är inte den enskilde resenärens oro som styr om man ska få en återbetalning eller ej, vare sig det är corona eller andra sjukdomar och kriser som påverkar, säger Morten Husby.

I klippet berättar Caroline Petersson mer om omständigheterna kring resan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet