Projektledare på Trafikverket Lydia Lehtonen om Mark- och miljödomstolens beslut att upphäva deras skyddsåtgärder för de rödlistade fåglarna. Foto: SVT/Trafikverket

Trafikverket får bakläxa gällande nya Onsalavägen

Publicerad
Trafikverkets skyddsåtgärder för de små djuren som bor där den nya Onsalavägen ska gå godkändes inte av Mark- och miljödomstolen.
– Det här var inte väntat, säger projektledare på Trafikverket Lydia Lehtonen.

Vad man ska göra åt den olycksdrabbade och högt trafikerade sträckan mellan Rösan och Forsbäck i Onsala har varit en het fråga sedan 1950.
I höstas kom beskedet att Trafikverket får tummen upp att bygga vägen av Högsta förvaltningsdomstolen.

Men innan de får sätta spaden i marken var det en grej till. Trafikverket ska kunna visa att de har skyddsåtgärder för de mindre hackspettarna och gröngölingarna som bor intill den planerade vägen. Nyligen kom beskedet från Mark- och miljödomstolen som visade att deras åtgärder inte räcker, vilket tidningen Norra Halland var först med att berätta.

– Domen kom i torsdags. Exakt hur vi går vidare med det här kan jag inte gå in på innan vi analyserat den, säger Lydia Lehtonen till SVT Nyheter Halland.

”Vi har ett tydligt uppdrag”

Tidsramen för när bygget av vägen ska påbörjas är 2021. Huruvida Trafikverket kommer överklaga beslutet är i nuläget inte bekräftat.

– Vi har ett tydligt uppdrag, vi ska bygga en ny Onsalaväg och vi ska göra vårt yttersta för att komma dit, säger Lydia Lehtonen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer