Bara en kommun klimatkompenserar

Publicerad

Fem av sex kommuner i Halland klimatkompenserar inte alls för sina flygresor.

Några kommuner i Sverige har valt att klimatkompensera för sina resor och de utsläpp som de resulterar i. Göteborg har gjort det sedan 2009. För varje flygresa öronmärker Göteborg en summa pengar som går till en pott som ska användas för saker som är bra för miljön, till exempel elcyklar och elbilar.

I Halland är det ingen kommun som tagit det steget fullt ut. Fem av sex Hallandskommuner klimatkompenserar inte alls.

– Vi har inte djupdykt i den frågan, säger Jörgen Warborn, (M), kommunstyrelsens ordförande i Varberg.

Martin Gometz jobbar med miljöfrågor på Länsstyrelsen i Halland och han tycker att fler kommuner borde våga testa att klimatkompensera.

– Jag tror att det kan vara ett gott komplement till en bra mötes- och resepolicy för att ytterligare styra mot de miljö- och klimatmål som kommunerna har, säger Martin Gometz, miljöskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Halland.

Varberg är en av de kommuner som inte klimatkompenserar, men det kan eventuellt ändras nu när kommunen ska se över sina reseriktlinjer.

– Hållbarhetsfrågan ska styra oss i alla våra beslut och det kan kanske ger en indikation på vart vi ska, säger Jörgen Warborn, (M), kommunstyrelsens ordförande i Varberg.

Klimatkompensation i Varberg då?

– Vi får titta på för- och nackdelar. Det finns tre perspektiv på hållbarhet: den ekologiska, ekonomiska och sociala delen. Vi ska värdera alla tillsammans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hallands kommuners resepolicy

Mer i ämnet