Varberg kollar inte flygresorna

Publicerad

I Varberg ska medarbetarna välja tåg före flyg. Men kommunen följer inte upp hur många flygresor som görs varje år.

– Rent allmänt så är vi för svaga på att följa upp riktlinjer och policys, säger Jörgen Warborn, (M), kommunstyrelsens ordförande i Varberg.

När medarbetare i Varbergs kommun ska ut på tjänsteresa så har de riktlinjer att följa. För längre resor ska de välja buss och tåg före flyg. Flyget bör dessutom bara användas för resor som är längre än 50 mil. Om medarbetarna verkligen gör så är dock svårt att säga. Varbergs kommun följer nämligen inte upp hur många flygresor som görs.

Inte heller Laholm följer upp hur många flygresor som kommunen gör. Det visar svaren på den enkät som Hallandsnytt skickat ut till alla kommuner i Halland.

Ska ses över

Martin Gometz jobbar med miljöfrågor på Länsstyrelsen i Halland. Han är med i ett samverkansprojekt som tittar på bland annat resepolicys i kommunerna.

– Uppföljning är ett viktigt verktyg för att förstå vart man är på väg någonstans, säger han.

I Varberg har politikerna nu bestämt att riktlinjerna för tjänsteresor ska ses över.

– Vi har sedan ett par månader tillbaka tagit ett beslut om att vi ska följa upp våra reseriktlinjer och se om det finns anledning att skruva i dem, säger Jörgen Warborn, (M), kommunstyrelsens ordförande.

Varför har ni inte gjort det tidigare?

– Riktlinjerna tog vi 2009. Det är rimligt att man väntar ett tag för att sedan följa upp och se om riktlinjerna följs och det är det vi ska göra nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hallands kommuners resepolicy

Mer i ämnet