Stadskontoret har infört flygskatt

Publicerad

I två år har Stadskontoret i Halmstad klimatkompenserat för sina flygresor – med bland annat läsplattor.

Det var när förvaltningen skulle miljödiplomeras som biträdande kommunchefen Henry Bengtsson fick idén. Inspirationen fick han från Göteborg.

– Jag föll för idén för att kunna hitta någonting som kunde se till så att vi minskade vårt flygresande, säger han.

För varje flygresa som stadskontoret i Halmstad gör avsätts en tusenlapp som ska gå till saker som är bra för miljön. Pengarna har använts bland annat till hotellnätter, så att om medarbetare ska till Stockholm kan de sova över där och på så sätt välja tåg i stället för flyg. Men pengarna har även gått till läsplattor.

–Det är inte en strikt klimatkompensation. Vi har använt ordet flygskatt. Syfte är att minska vår energianvändning vid resor, säger Henry Bengtsson.

Men är en läsplatta verkligen en miljöåtgärd?

– I den stora mängd papper som vi och politikerna hanterar så har det inneburit en enorm besparing på pappershanteringen.

2012 drog flygskatten in 56 000 kronor. Ifjol 54 000 kronor. Stadskontoret har alltså lyckas minska sina flygresor något. Det rör sig om knappt 4 procent färre flygresor.

– Vad vi är ute efter är att skicka en signal att vi ska använda ett klimatsmart sätt att resa, säger Henry Bengtsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hallands kommuners resepolicy

Mer i ämnet