Jonas Bergman (M) i Halmstad tycker att krisledningsnämnden behövs nu på grund av corona-situationen. Foto: Elin Schwartz/SVT

Bara Halmstads kommun har aktiverat krisledningsnämnden

Uppdaterad
Publicerad

Vid extraordinära tillfällen har kommunerna möjlighet att aktivera sina krisledningsnämnder som möjliggör att fatta snabba politiska beslut i kristider. Enbart Halmstads kommun har gjort det i Hallands län.

Att aktivera krisledningsnämnden händer inte ofta. Senast Hylte kommun gjorde det var i samband med stormen Gudrun. Nu är det coronaviruset som ligger bakom.

Men det är bara Halmstad kommun som har aktiverat sin. Hylte kommun ska fatta beslut nästa vecka.

Coronaviruset i Halland

– Vi har inte sett behovet i dagsläget – den aktiveras så fort vi ser det, säger Albin Norén som är krisberedskapsspecialist i Kungsbacka kommun.

– Vår bedömning är att vi utifrån rådande omständigheter har tillräcklig beslutskraft och bättre uthållighet i ordinarie organisation och ledning, säger Carl Bartler som är kommundirektör i Varberg kommun.

I klippet berättar Halmstads och Hyltes kommunstyrelseordförande om varför en krisledningsnämnd behövs, enligt dem.

Det här är en krisledningsnämnd:

  • Det finns angivet i Lagen om kommuners och regioners åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap.
  • Först måste kommunstyrelsen komma fram till att det är en extraordinär händelse och sen besluta att aktivera krisledningsnämnden.
  • Krisledningsnämnden står över alla andra politiska nämnder i kommunen och kan fatta snabba beslut utan den vanliga beslutsordningen i kommunen.
  • Den består av en liten grupp politiker, ofta kommunalråden.
  • I Halmstad har man hittills fattat beslut om möjligheten att flytta personal mellan kommunens förvaltningar för att kunna bibehålla samhällsviktiga funktioner.
  • Halmstads krisledningsnämnd har även beslutat om lättnader för näringslivet som rör bland annat att kunna öppna uteserveringar tidigare och vissa skattelättnader för enskilda näringsidkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet