Foto: TT

Barnombudsmannen: ”Rektorer har ett ansvar att anmäla”

Uppdaterad
Publicerad

Att skolor inte anmäler till polis och myndigheter när det förekommer anklagelser om kränkande behandling och sexuella trakasserier är relativt vanligt enligt barnombudsmannen, Elisabeth Dahlin.

– Finns det misstankar så ska de anmälas, säger hon.

Barnombudsmannen kommenterar inte enskilda fall men hon uppger att myndigheten får många indikationer på att övergrepp mot barn begås, men inte anmäls.

– Vi hör saker som ”men den personen har själv familj och barn” eller ”den personen skulle aldrig göra någonting. Det vi ser är att skolor ofta inte anmäler och vi menar att rektorerna måste ta ett väldigt stort ansvar när det gäller att barnen är säkra i skolan, säger Elisabeth Dahlin.

Barnporråtalad lärare köptes ut

Hon fortsätter:

– Vi vet att personer som vill barn illa och begår övergrepp ofta söker sig till verksamheter där de möter många barn. Därför vilar ett extra stort ansvar på huvudmän, på rektorer, att både uppmärksamma, förebygga, och se till att barn vet var man ska vända sig om de blivit utsatta.

”Saker tystas ned”

Elisabeth Dahlin lyfter fram vikten av att rektorer tar tillräckliga referenser och utdrag ur belastningregister.

– Om man använder alla verktyg skulle man kunna stoppa mycket av de som sker på våra skolor idag, säger hon.

Är det vanligt att anklagelser om sexuella trakasserier tystas ner istället för att lyftas upp?

– Vi får indikationer att saker tystas ner av olika skäl eller inte tas tag i. Kvar finns då barn som har blivit utsatt för sexuella övergrepp.

Barns rättigheter i Sverige

Barnombudsmannen ger nu kommuner, landsting och myndigheter utbildning i sådan här frågor inför att Barnkonventionen blir svensk lag från första januari 2020.

– Det handlar om kunskapen om vad vi ska göra för att uppfylla barns rättigheter i Sverige. Då handlar det mycket om vad vi ska göra om det finns en misstanke om att en vuxen begått ett övergrepp mot ett barn, säger Elisabeth Dahlin.

I klippet ovan utvecklar hon resonemanget kring vad som ska göras och hur elever drabbas som inte tas på allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnporråtalad lärare köptes ut

Mer i ämnet