Foto: SVT

Rektorer fick goda referenser på barnporråtalad lärare

Uppdaterad
Publicerad

Det kan låta märkligt att en lärare får ersättning för att avsluta sin anställning för att sen inom kort börja på nästa skola. Men även i backspegeln verkar ingen av rektorerna i lärarens karriär se att de själva hade kunnat göra något annorlunda. I många fall talas det om en ”fantastisk” lärare. Referenserna som tagits har varit goda.

Läraren har själv i fler än en arbetsintervju uppgett att han blivit anklagad för sexuellt ofredande av elever och utköpt av sin tidigare arbetsgivare. Men efter att ha lyssnat till lärarens egna version och samtal med referenser, har rektorer valt att anställa.

Läraren står nu åtalad misstänkt för barnpornografibrott men är inte dömd för något. Polisutredningen som handlar om sexuellt ofredande av minderåriga är nedlagd då ord står ord. Men fem av sex anställande kommuner har bedömt att det är olämpligt att mannen har en roll som lärare.

Barnporråtalad lärare köptes ut

”Har inte lindat in det”

Rektorn som var den andra att säga upp läraren säger att han varit tydlig när andra skolor ringt för referenstagning om läraren. Alla har varit uppmärksammade på vad som hände på skolan och polisutredningen om sexuellt ofredande.

– Det har läraren själv berättat för de rektorer som ringde mig. När jag berättade för dem var det ingen överraskning. Man hade fått bilden klar för sig. Jag har inte lindat in det, säger rektorn till SVT Nyheter.

Rektorn jobbar idag i en annan kommun och på frågan om han skulle anställa läraren igen säger han följande:

– Men det som kom fram och elevernas upplevelser. Nej, då skulle jag inte ta den risken. Sen kan du som rektor hamna i ett läge där det inte är så mycket att välja på. Att det inte finns några andra behöriga sökande. Utan tvivel är det en väldigt skicklig lärare, det kan man inte säga någonting om, säger rektorn.

En rektor som tagit referenser av ovanämnda är av uppfattningen att han rekommenderade personen.

– Han sa att skulle han varit på en annan skola så skulle han ge honom chansen igen.

”Får inga lärare därute i skogen”

Rektorn ser inget konstigt med hennes rekrytering av läraren. Istället upprättade personen en handlingsplan så att läraren skulle undvika situationer som kunde leda till nya anklagelser.

– De får ju inga lärare därute i skogen. Då måste man vara positiv och försöka hjälpa människor till jobb, säger rektorn.

Flera rektorer uppger att de referenser en lärare själv uppger, också är de enda man kontaktar för referenser. En rektor uppger att han betraktar det som ”god sed”. Men referenserna är viktiga för anställning. En rektor på den tredje skolan, valde att provanställa läraren, trots att hon kände till att läraren blivit utköpt på de två tidigare anställningarna.

– Vi tyckte det var märkligt. Men i referenstagningen var de mycket övertygande. Läraren låter så oerhört trovärdig att man inte kunde tro att det var på det här sättet, utan att det var ett litet justitiemord istället, säger rektorn.

Rektorn på skolan där läraren hade anställning när han senast blev utköpt uppger att hen tog två referenser innan beslut om tillsvidarenanställning. En från en rektor på annan skola i samma kommun som haft läraren under ett tre månader långt vikariat. Den andra referensen kom från lärarens dåvarande arbetsplats utanför Halland.

– Att ta referenser är en självklarhet. Men det fanns ingen anledning att ta fler referenser eftersom jag fick höra att det var en mycket god och engagerad lärare, säger rektorn som även har den åsikten med facit i hand.

SVT Nyheter har sökt läraren utan framgång. Hans advokat har avböjt att lämna några kommentarer.

Vill du komma i kontakt med reportern? Klicka här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnporråtalad lärare köptes ut

Mer i ämnet