Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Lorén, miljöansvarig i Enen hamn, tycker att deras båtförening ligger tio år före lagstiftningen. I klippet hör du vilka åtgärder de vidtagit. Foto: Alice Loth/SVT

Båtföreningen i Onsala: ”Vi ligger tio år före miljölagstiftningen”

Uppdaterad
Publicerad

Båtföreningen i Onsala röntgar båtskrov i jakt på giftiga färger och skrotar tvåtaktsmotorer för att de vill ha en levande skärgård.

– Vi har ett stort ansvar för belastningarna vi gör lokalt i vår hamn, säger Anders Lorén, miljöansvarig i Enen hamn.

Båtföreningen utanför Kungsbacka har under flera års tid försökt minska sitt klimatavtryck. Det senaste pilotprojektet innebär att förvara båtarna på mattor i vattnet.

I klippet hör du hur föreningen jobbar proaktivt – och vem de passar vidare till.

Direktrapport · Kusten och klimatet

Hej!

Här samlar vi på SVT vår rapportering om kusten och klimatet – ett ämne som vi under våren valt att fokusera extra på.

Vi vill gärna att ni ska vara en del av rapporteringen, och därför kommer det här kommentarsfältet finnas till för just er.

Ibland kommer vi på redaktionen ställa fokuserade frågeställningar där vi vill höra era åsikter. Men vi vill också hålla det här kommentarsfältet öppet för er att kunna ställa frågor kring våra publiceringar.

Har du ett nyhetstips gällande kusten och klimatet? Fyll då gärna i vårt formulär här.

SVT · Anna Wikman

Forskaren: Så påverkas havet av bryggorna och båtarna och det här kan vi göra annorlunda

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT · Alice Loth

Ni borde skriva i artikeln det som Per Moksnes säger i slutet av klippet. Vad kan man vidta för åtgärder för att förbättra. Så många klimatnyheter fokuserar på att man gör för mycket av olika saker, jag tror folk skulle uppskatta mer information kring vad man kan göra för att bli bättre istället för så mycket fokus på det man gör fel.

Erik

Hej Erik!

Tack för din synpunkt. I publiceringarna lyfter vi problematiken och vill samtidigt vara konstruktiva när det kommer till lösningarna.
Precis som du skriver finns informationen i det rörliga materialet, som är SVT:s huvuduppdrag. Jag publicerar klippet här intill i flödet för att fler ska nås av informationen.

SVT · Alice Loth

Parkeringsplater, bilvägar, bostäder på land är inte dunderbra för skogen heller. Visst är det tråkigt att djur och växtliv inte frodas i hamnar, men hur stor andel av kusten täcks av småbåtshamnar? 5%? Jag förstår att det är en bidragande faktor för miljöförstöring, men med ett bredare perspektiv är jag fundersam på om det är rätt sak att fokusera på. Handelsfartyg, finlandsfärjor och överfiske känns som att de är större bovar än söndagsseglare.

Det hade varit intressant att få ett skala-perspektiv på vad som är de stora problemen i Östersjön, min magkänsla kanske är jättefel ute och då blir jag gärna rättad! Tack för fokuseringen på haven!

Kalle

Hej Kalle!

Tack för din kommentar. Bostäder kopplat till klimatet är ett tema som vi kommer att rapportera om under våren.

Det är ett bra tips - att titta vidare på påverkan från handelsfartyg och överfiske. Just i den här satsningen ville vi djupdyka i hur vårt fritidsliv och våra bostäder sätter avtryck på klimat och miljö. 

SVT · Alice Loth

Man får nog börja med att ta och titta vad det kostar, och börja från handlaren led, vilket skyhögt pris den behöver ta ut pga av skatter och övriga kostnader samt en rejäl vinst. I slut ändan står konsumenten med ett gammalt 2 taktar rackel som skulle ha byts ut för många år sedan.....Vi är också bra på att laga och hålla i, man ska inte slösa det är i vårt DNA. Så börja i handlar ledet och se till att eventuella skatte sänkningar leder till ett lägre pris så ordnar sig resten. Eller varför inte konkurrens utsätta marknaden med att bygga el snurror i statlig regi, och sedan sälja bolaget till någon politiskt länkat bolag till förlust, finns ju tillräckligt med arbetslösa grattis arbetskraft...nä ja Enti bitter :-)

Eijwald

Strandskyddet i Sverige är utan likhet den mest konfiskerande lagen. Lätt att stå och heja på mer inskränkningar, men om staten vill skydda, ska den då börja betala för inskränkningarna, inte bara konfiskera. Reservat på reservat... där den enskilde ska stå åt sidan för det allmänna. Natura 2000 plus det ena plus det andra snälla lite nyanserad diskussion. Och gör gärna en liten inventering av hur mycket som redan är skyddat. En hel del

Olov Pettersson

Jag har alltid tyckt att det är konstigt att ingen offentlig aktör har ansvar för att plocka skräp längs kusten. Kommunerna plockar skräp i parker och på torg och anlagda badplatser, men i övrigt verkar ingen ta ansvar för skräp som riskerar att hamna i havet. Det har blivit tydligt att ingen offentlig aktör heller ansvarar för när skräpet väl hamnat i havet. Samtidigt inför man plastpåseskatt för att det är så viktigt att plast inte hamnar i havet. Är det inte dags att det offentliga tar sitt ansvar för nedskräpningen i haven?

Förvånad

Hej! Strandskyddsutredningen har sågats av Naturskyddsföreningen för att den luckrar upp strandskyddet snarare än förstärker det. Det var själva syftet med den utredningen, att göra det lättare att få undantag. Så det är tråkigt att Bolund hänvisar till den när den borde hamna i papperskorgen.

Marcus

Jag vill förtydliga: Förbjud den äldre generationen 2-taktsmotorer och ge en skrotningspremie. Ge en premie till de som konverterar till elmotor är nog en framtidssak. De som köper en ny båt med elmotor har ingen merkostnad idag. Strandskyddet och bygglov för bryggor måste helt enkelt förstärkas rejält. Jag vill från mitt hjärta också tacka SVT för ni tar upp frågorna! Det är så oerhört viktiga frågor! Allt gott!

Jocke

Livet i havet på 1970-talet var otroligt rikt jämfört med idag och den massdöd som brett ut sig. Fullt av ålgräs tång musslor krabbor maneter sjöstjärnor osv var det då. Verkligen fullt. Den som inte upplevt det kan nog inte föreställa sig hur det SKA vara. Förändring har gått "långsamt" och folk vänjer sig verkar det som. Ja, dom flesta är ju inte Under vattnet som jag alltid varit. Jag är Så ledsen över hur det blivit och tyvärr fortsätter. Förbjud 2-taktarna t ex och inga nya bryggor och avveckla mycket av det som nu finns. Det finns andra sätt att förvara båtarna. Jag har min på trailer. Vi har alla ett ansvar.

Jocke

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kusten och klimatet

Mer i ämnet