Anders Lorén, miljöansvarig i Enen hamn, tycker att deras båtförening ligger tio år före lagstiftningen. I klippet hör du vilka åtgärder de vidtagit. Foto: Alice Loth/SVT

Båtföreningen i Onsala: ”Vi ligger tio år före miljölagstiftningen”

Uppdaterad
Publicerad

Båtföreningen i Onsala röntgar båtskrov i jakt på giftiga färger och skrotar tvåtaktsmotorer för att de vill ha en levande skärgård.

– Vi har ett stort ansvar för belastningarna vi gör lokalt i vår hamn, säger Anders Lorén, miljöansvarig i Enen hamn.

Båtföreningen utanför Kungsbacka har under flera års tid försökt minska sitt klimatavtryck. Det senaste pilotprojektet innebär att förvara båtarna på mattor i vattnet.

I klippet hör du hur föreningen jobbar proaktivt – och vem de passar vidare till.

Kusten och klimatet

Pinnat inlägg

Vår rapportering om klimatet fortsätter! Vad vill du se mer av i nyhetsflödet? Lämnar gärna en kommentar med ditt tips.

Experten sågar partiernas klimatpolitik

SVT:s kartläggning visar att partierna fokuserar på utsläpp av växthusgaser – men de är helt fel ute. Det menar klimatanpassningsexperten Staffan Moberg som nu riktar skarp kritik mot politikernas brist på insikt i klimatfrågan.
– Det är katastrof, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pinnat inlägg

Hej!

Här samlar vi på SVT vår rapportering om kusten och klimatet – ett ämne som vi under året valt att fokusera extra på.

Vi vill gärna att ni ska vara en del av rapporteringen, och därför kommer det här kommentarsfältet finnas till för just er.

Ibland kommer vi på redaktionen ställa fokuserade frågeställningar där vi vill höra era åsikter. Men vi vill också hålla det här kommentarsfältet öppet för er att kunna ställa frågor kring våra publiceringar.

Har du ett nyhetstips gällande kusten och klimatet? Fyll då gärna i vårt formulär här.

Max • Aktuellt i Regeringförklaringen är Havsbaserad Vindkraft: Hur mycket havsbotten kommer de täcka? Fundamenten inte bara skuggar som småbåtsbryggor, de tar bort botten, kanske mer är de fyra kvadratkilometer småbåtsbryggor täcker. Därtill stoppar de upp naturliga havsströmmar och syresättning, för fiskar och bottenväxter. Vore intressant höra vad olika experter säger.

Hej Max!

Vi kommer att rapportera om just havsbaserad vindkraft under nästa vecka – håll utkik då. Vi intervjuar bland annat en forskare som berättar hur detta påverkar tumlare.

Johan • Jag tycker klimatet är jätteviktigt!

Klimatstrategin: Vill bygga mur längs Nissan för 400 miljoner

En drygt tre kilometer lång mur från havet längs med Nissan är nödvändigt för att undvika översvämningar i framtiden, menar Halmstads kommuns klimatanpassningsstrateg, Hanna Billmayer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Minns du katastrofläget i Getinge 2014? I klippet får du en rapport från översvämningarna på en minut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Samhällsföreningen varnar: "Kommer bli översvämningar"

Nu fortsätter vår klimatrapportering – i dag med fokus på översvämningar.

Samhällsföreningen i Getinge har mycket positivt att säga om kommunens åtgärder efter översvämningarna 2014. Men de ser även orosmoln i kommunens planer på hur orten ska växa.

- Det gäller att växa smart, säger Jannica Krafft, ordförande i samhällsföreningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

V • Självklart kollade vi upp hur vår tomt låg i förhållande till havsnivån innan vi köpte den. Det går inte att blunda för klimatförändringarna och det är orimligt att investera flera miljoner i något som inte är hållbart. Ett hus bygger man för flera generationer, inte som slit och släng. Människan har ett ansvar för kommande generationer och vi är fruktansvärt dåliga på att ta det ansvaret.

Msts • Ett problem som bidrar är att det är dåligt med fördröjningsmagasin, skulle sådana finnas skulle inte allt regnflöde samtidigt hamna i dagvattensystemet utan fördröjas

Bobbo Woodle • Den gamla ”pessebäcken” som rann igenom Åsa fick inte utmynna i Stora badviken. Regnvatten skulle tas omhand och ”renas”.
Innan dess blev det aldrig några översvämningar.
Något att reflektera över!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kusten och klimatet

Mer i ämnet