Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Lorén, miljöansvarig i Enen hamn, tycker att deras båtförening ligger tio år före lagstiftningen. I klippet hör du vilka åtgärder de vidtagit. Foto: Alice Loth/SVT

Båtföreningen i Onsala: ”Vi ligger tio år före miljölagstiftningen”

Uppdaterad
Publicerad

Båtföreningen i Onsala röntgar båtskrov i jakt på giftiga färger och skrotar tvåtaktsmotorer för att de vill ha en levande skärgård.

– Vi har ett stort ansvar för belastningarna vi gör lokalt i vår hamn, säger Anders Lorén, miljöansvarig i Enen hamn.

Båtföreningen utanför Kungsbacka har under flera års tid försökt minska sitt klimatavtryck. Det senaste pilotprojektet innebär att förvara båtarna på mattor i vattnet.

I klippet hör du hur föreningen jobbar proaktivt – och vem de passar vidare till.

Direktrapport · Kusten och klimatet

Enligt mäklarsamfundet så är det köparens ansvar att fråga om klimatanpassning. Är det något du tänker på? Vad ställer du då för frågor?

SVT · Anna Wikman

Hej!

Här samlar vi på SVT vår rapportering om kusten och klimatet – ett ämne som vi under våren valt att fokusera extra på.

Vi vill gärna att ni ska vara en del av rapporteringen, och därför kommer det här kommentarsfältet finnas till för just er.

Ibland kommer vi på redaktionen ställa fokuserade frågeställningar där vi vill höra era åsikter. Men vi vill också hålla det här kommentarsfältet öppet för er att kunna ställa frågor kring våra publiceringar.

Har du ett nyhetstips gällande kusten och klimatet? Fyll då gärna i vårt formulär här.

SVT · Anna Wikman

Självklart kollade vi upp hur vår tomt låg i förhållande till havsnivån innan vi köpte den. Det går inte att blunda för klimatförändringarna och det är orimligt att investera flera miljoner i något som inte är hållbart. Ett hus bygger man för flera generationer, inte som slit och släng. Människan har ett ansvar för kommande generationer och vi är fruktansvärt dåliga på att ta det ansvaret.

V

Ett problem som bidrar är att det är dåligt med fördröjningsmagasin, skulle sådana finnas skulle inte allt regnflöde samtidigt hamna i dagvattensystemet utan fördröjas

Msts

Den gamla ”pessebäcken” som rann igenom Åsa fick inte utmynna i Stora badviken. Regnvatten skulle tas omhand och ”renas”.
Innan dess blev det aldrig några översvämningar.
Något att reflektera över!

Bobbo Woodle

Jag bor i ett av de drabbade områdena i Åsa och fick hela nedervåningen översvämmad två veckor innan vi fick en son. Vi fick vara evakuerade hans första halvår i livet. Vår samfällighet har av någon anledning eget dagvattensystem i området som leder ut till kommunens ledningar. Trots att många områden i Åsa blev översvämmade skyller kommunen på "våra" ledningar. Och nu håller ett försäkringsbolag på att begära ersättning från samfälligheten för översvämningen. Trots att ledningarna är kollade och i bra skick och att kommunens dagvattensystem alltså inte klarade den mängd vatten som kom heller i andra områden.

Emma

Vid kraftiga regn riskerar delar av samhället Åsa i Kungsbacka kommun att drabbas av översvämningar – vilket märks på valen husspekulanter gör när de ska köpa bostad i området.

– Man väljer bort hus som ligger för lågt, säger Åsabon Anna Nyström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT · Alice Loth

Ju fler och större hårdgjorda ytor ju större är risken för översvämningar via dagbrunnarna.

Rune Berglind

Svenska miljöinstitutet: Klimatanpassningen går för långsamt

- Konsekvenserna blir inte bara fysiska kostnader. Det handlar om nedgång i produktion, arbetstillfällen - och inte minst människoliv, säger Hanna Matschke Ekholm, projektledare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT · Alice Loth

Hade inte tänkt på det innan. Men nu blir jag orolig. Bor i Göteborg i nybyggda lägenheter precis vid älven. Hur kan man vara säker på att de som bygger har gjort sitt jobb? Jag frågade inte när jag köpte om det fanns risk för översvämning. Borde jag ha gjort det???

Nina

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kusten och klimatet

Mer i ämnet