Sarah Lindberg – en av psykologerna i Halland som har patienter som nu får KBT-behandling via nätet – berättar om metoden. Foto: SVT

Behandlar ångest och stress via nätet

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha genomfört en pilotstudie med goda resultat satsar nu Region Halland på att erbjuda KBT via nätet i hela länet.

– Studien visade att patienter fick ökad upplevelse av livskvalitet på gruppnivå, säger psykologen Sarah Lindberg.

Kognitiv beteendeterapi, KBT, är en terapiform som fokuserar på beteenden, tankar, känslor och kroppsliga reaktioner. I dagsläget erbjuder Region Halland ångesthjälpen och stresshjälpen via internet.

– Man kartlägger och strävar mot att få en förändring, säger psykologen Sarah Lindberg som arbetar på vårdcentralen i Getinge.

Hon är en av psykologerna i Halland som har patienter som nu får KBT-behandling via nätet.

– Det har visat sig ha en lika bra effekt som att komma till mottagningen. Det finns även en flexibilitet i det hela eftersom patienten bara kan gå till datorn istället för att komma hit, säger Sarah Lindberg.

Svårt att få vanliga tider att räcka till

I nuläget riktar sig behandlingen på nätet mot patienter över 18 år och eftersom behandlingen är en del av primärvården är den för personer med lindrig till måttlig ångest- eller stressproblematik.

– Har man mer komplex problematik är det sannolikt psykiatrin man ska söka sig till, säger Sarah Lindberg.

Behandlingen sträcker sig mellan 8-10 veckor och innan den drar igång ska patienten genomgå ett bedömningssamtal som avgör om KBT via nätet är något för personen i fråga.

– En av anledningarna till att man körde igång pilotstudien med KBT på nätet var på grund av att det var svårt att få de fysiska tiderna att räcka till, säger Sarah Lindberg.

I klippet ovan berättar hon om vad det inneburit för hennes patienter och mer om hur KBT på nätet går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.