Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sarah Lindberg – en av psykologerna i Halland som har patienter som nu får KBT-behandling via nätet – berättar om metoden. Foto: SVT

Behandlar ångest och stress via nätet

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha genomfört en pilotstudie med goda resultat satsar nu Region Halland på att erbjuda KBT via nätet i hela länet.
– Studien visade att patienter fick ökad upplevelse av livskvalitet på gruppnivå, säger psykologen Sarah Lindberg.

Kognitiv beteendeterapi, KBT, är en terapiform som fokuserar på beteenden, tankar, känslor och kroppsliga reaktioner. I dagsläget erbjuder Region Halland ångesthjälpen och stresshjälpen via internet.

– Man kartlägger och strävar mot att få en förändring, säger psykologen Sarah Lindberg som arbetar på vårdcentralen i Getinge.

Hon är en av psykologerna i Halland som har patienter som nu får KBT-behandling via nätet.

– Det har visat sig ha en lika bra effekt som att komma till mottagningen. Det finns även en flexibilitet i det hela eftersom patienten bara kan gå till datorn istället för att komma hit, säger Sarah Lindberg.

Svårt att få vanliga tider att räcka till

I nuläget riktar sig behandlingen på nätet mot patienter över 18 år och eftersom behandlingen är en del av primärvården är den för personer med lindrig till måttlig ångest- eller stressproblematik.

– Har man mer komplex problematik är det sannolikt psykiatrin man ska söka sig till, säger Sarah Lindberg.

Behandlingen sträcker sig mellan 8-10 veckor och innan den drar igång ska patienten genomgå ett bedömningssamtal som avgör om KBT via nätet är något för personen i fråga.

– En av anledningarna till att man körde igång pilotstudien med KBT på nätet var på grund av att det var svårt att få de fysiska tiderna att räcka till, säger Sarah Lindberg.

I klippet ovan berättar hon om vad det inneburit för hennes patienter och mer om hur KBT på nätet går till.

SVT rapporterade · Vad tycker du om vård på nätet?

Hej! Tack för alla kommentarer. Nu stänger vi ner chatten. Mvh
10.26
Överlag är det dåligt då pengar tas från ordinarie vård. Personligen vet jag inte hur man gör. Tror aldrig jag har laddat ned en app och har inte mycket surf på telefonen heller. Och har inget Bank-Id. Nej jag är inte pensionär bara väldigt emot att flytta sitt liv in i telefonen. Jag tror på mötet mellan patient och vårdpersonal. Men å andra sidan är jag ingen anhängare av KBT heller. Så jag skulle inte använda mig av dessa tjänster. Tyvärr får jag väl bara vara med och betala via skatten medan jag själv får svårare att få vanlig vård.
12.38
Jag har mött flera patienter som tycker att KBT-terapi online varit till stor hjälp. Det måste vara ett bra komplement till de beteendeterapeuter som finns på Vårdcentraler och även de inom Öppenvårdspsykiatrin. Verksamheter som enligt min mening präglas av mycket låg produktivitet.
16.27
Det blir som mycket annat på nätet ...missförstånd och begränsningar på grund av bristen på nyanser kroppspråk och förståelse som bara kan ske i ett möte.
17.37
Tänker att det kan fungera väl ur ett autistiskt perspektiv då det lätt blir kommunikationsoverload i irl. När jag träffar någon noterar jag och hanterar all kommunikation i detalj, kroppsspråk, röstläge, val av ord, rörelser med händerna och förflyttningar i rummet, ofta är det obalans mellan de olika kommunikativa delarna och min hjärna uppfattar allt men kan inte sortera eller placera. Det är få människor som kommunicerar med alla delar på samma våglängd och för mig kan samtal upplevas som ljudet mellan radiostationer. Så om samtal kan ske utan att fysiskt träffas vore det en fördel för mig.
17.38
Själv skulle jag aldrig söka för något som jag borde gå till läkare med. Att sitta framför sin mobil o gapa stort...näää det kan nog bli riktigt fel. Det kommer kanske nya mobiler för att ta tempen med...vad vet jag.
17.38
Sjukt!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer