Foto: SVT

Beslutet om skolan behövde inte tas i fullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten konstaterar att barn- och utbildningsnämnden i Falkenberg inte överskred sina befogenheter när nämnden tog beslut om ändringar i skolorganisationen i Falkenberg. Beskedet har ingen direkt politisk betydelse eftersom beslutet om skolan sedan länge är ändrat.

Hallands Nyheter skrev först om nyheten.

Hösten 2016 tog barn- och utbildningsnämnden i Falkenberg beslut om omfattande förändringar av skolorganisationen i Falkenbergs kommun. Många kritiska röster höjdes – framförallt av föräldrar till barn som gick i byaskolor.

Invånare och representanter för Vänsterpartiet och Socialdemokraterna överklagade beslutet till förvaltningsrätten.

– Vi anser att barn och utbildningsnämnden har överskridit sina befogenheter. De kan inte ta det beslutet. Därför kommer vi begära att beslutet ska ogiltigförklaras, sa oppositionsrådet Per Svensson (S) till SVT Nyheter Halland i oktober 2016.

Beslutande politiker backade i frågan och beslutet revs fort upp. Men oavsett konstaterar nu förvaltningsrätten att barn- och utbildningsnämnden hade rätt att ta beslutet.

Även om kommunallagen säger att: ”Fullmäktige beslutar i ärenden av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt för kommunen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.