Bilindustrin intresserad av att ersätta plast med trä

Publicerad

Bilar innehåller en hel del plast – men det kan snart vara ett minne blott. Nu tittar bilindustrin på möjligheten att ersätta bilens plastdetaljer med en särskild träblandning. Något som kan gynna både miljön och plånboken, menar Stora Enso i Hylte.

Det var i början av 2018 som en ny anläggning startade på Stora Enso i Hylte. Anläggningen har en kapacitet att tillverka upp till 15 000 ton av det särskilda ämnet biokomposit, som är en blandning av plast och vedfiber. Produkter som nu utvecklas i anläggningen är diskborstar, klädhängare, osthyvlar och andra saker som vanligtvist är helt i plast. Med biokomposit kan produkterna, i stället för enbart plast, innehålla upp till 50 procent vedfiber – alltså trä.

Bilindustrin intresserade

Precis som mycket annat är också bilen ett föremål som innehåller mycket plast. Bara en bil kan innehålla upp till 300 kilo plast.

Nu har flera bil- och lastbilstillverkare hört av sig till Stora Enso för att se om biokomposit kan sitta i framtidens bilar. Men det är än så länge hemligt vilka dessa aktörer är.

Stora Enso i Hylte har 400 arbetare.

I klippet ovan kan du höra produktionsutvecklaren Roger Bergström visa vilka plastprodukter i bilen som kan ersättas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer