Stora Ensos vd Karl-Henrik Sundström, Hallands Landshövding Lena Sommestad, Stora Ensos chef för biokompositer Patricia Oddshammar och Sveriges närings- och innovationsminister Mikael Damberg invigde biokompositanläggningen. Foto: Stora Enso

Invigning av mångmiljonsatsning i Hylte

Publicerad

I dag inviger Stora Enso i Hylte sin nya produktionslinje för biokomposit – en satsning som kostat 115 miljoner kronor.

Investeringen i Bruket i Hylte gäller en produktionslinje för biokomposit, en blandning mellan plast och träfiber som kan ersätta en stor del av den oljebaserade plasten vi använder i dag. 

I januari 2017 fick Stora Enso klartecken att utveckla verksamheten med biokompositgranulat. Satsningen ska innebära ett 20-tal nya tjänster.

– Biokompositer är ytterligare ett steg på vägen mot att ersätta fossilbaserade material. Det finns en stor potential för detta förnybara material, så det är med stor glädje vi idag invigt Europas största träfiberbaserade biokompositanläggning”, säger Karl-Henrik Sundström, vd och koncernchef på Stora Enso i ett pressmeddelande.

Användningsområden

Biokompositer kan användas till konsumentvaror och industriprodukter, som exempelvis möbler, handverktyg, fordonsdelar, leksaker och köksredskap. Kombinationen av naturliga träfibrer, polymerer och tillsatser gör produkterna lika formbara som plast men samtidigt lika hållbara och bearbetningsbara som trä.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer