Bjärepartiet utesluter inte SD-samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Efter söndagens omval i Båstad öppnar de stora vinnarna Bjärepartiet dörrar åt både vänster och höger.

För Socialdemokraterna blev hela omvalet en snopen upplevelse, från början till slut.

– Nej, jag är självklart jättebesviken. Det här var inte vad vi hoppats på, säger Ingela Stefansson (S).

Omvalet i Båstad

Nej, ett ytterligare tappat mandat var inte vad Socialdemokraterna tänkte sig. Inte när de överklagade valresultatet, efter att de tappat ett mandat efter de felaktigt räknade kladdrösterna.

– Vi trodde kanske att vi skulle få tillbaka vårt mandat lite enkelt, men så blev det inte. Det blev omval, säger hon.

Bjärepartiet vinnare

Vinnarna i omvalet blev Bjärepartiet, som fick fyra fler mandat. De är nu det största partiet i Båstad. Det gör att de kan räkna med att få behålla makten över kommunen. Före omvalet styrde de i minoritet tillsammans med Kristdemokraterna och Centerpartiet. Kristdemokraterna förlorade sitt enda mandat, men Bjärepartiet hoppas på en fortsättning med Centerpartiet. Frågan är var de ska söka stöd i övrigt.

– Vi är en mittkoalition, och då kan man ibland snegla åt vänster och i vissa fall åt höger, säger Bo Wendt (Bp).

Samarbete med Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna då, hur tänker du kring samarbete med dem?

– Vi måste höra vad riksdagspartierna som ska vara med i koalitionen tycker. Jag tänker på Centern och andra. Inga sådana diskussioner har förts och inte heller i Bjärepartiet. Så jag kan inte uttala mig i den frågan, säger han.

Det låter inte som att du uteslutar att samarbeta med dem?

– De stödjer olika, i sju fall av tio har de stött Bjärepartiet i fullmäktige, men de röstar på vad de tycker är bäst för deras parti, säger han.

Vallöften

Ni har pratat mycket om att ni vill ha kvar små äldreboenden och småskolor. Hur ska ni ha råd att genomföra de här vallöftena?

– Ja, det är ju inga vallöften. Vi har ju skolorna i dag. Det var moderaterna som hade vallöften. De ville bygga en ny skola för 150 miljoner. Vi står för en försiktigare ekonomi. Så vi har inte spridit ut en massa vallöften, säger Bo Wendt (Bp).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omvalet i Båstad

Mer i ämnet