För Ingela Stefansson och Socialdemokraterna blev omvalet ingen rolig historia. Foto: SVT

Snopet för Socialdemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Bakgrunden till omvalet var att (S) i höstens val fick sex mandat när de skulle haft sju. Efter söndagens omval kan det konstateras att det inte riktigt blev som de hade tänkt sig.

I kommunvalet i Båstad i höstas fick Socialdemokraterna sex mandat. Men när det framkom att ogiltiga valsedlar räknats med och att dessa gjorde att (S) förlorade ett mandat till Sverigedemokraterna, så reagerade sossarna. De ansåg sig ha rätt till sju mandat.

Vad som sedan hände känner ni till. Det som först såg ut att bli en justering blev i stället ett omval. Och när det nya preliminära valresultatet nu står klart, konstateras att Socialdemokraterna i Båstad i stället fått fem mandat.

Omvalet i Båstad

KD ut ur kommunfullmäktige

För Kristdemokraterna blev det ännu tyngre efter söndagens omval. De förlorade sitt enda mandat. Vad det kommer innebära för Bjärepartiets planer på att fortsätta styra tillsammans med KD och Centerpartiet (behöll sina fem mandat) återstår att se.

Sverigedemokraterna gjorde ett bra omval och fick fem mandat i kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omvalet i Båstad

Mer i ämnet