Bjärepartiet tänker styra ensamma

Uppdaterad
Publicerad

Bjärepartiet tänker ensamma styra Båstad med stöttning av Socialdemokraterna. Men bara valtekniskt, politiskt står de var för sig.

– Vi kommer att vara två olika partier och socialdemokraterna kommer att vara oppositionsparti, men de garanterar våra val genom att de står upp för valresultatet, så heder åt dem, de har varit något av demokratins väktare i Båstad, säger kommunstyrelsens ordförande Bo Wendt (BP).

Söker majoritet
Men med enbart 13 av 41 fullmäktigemandat måste Bjärepartiet locka över minst två partier på sin sida i varje fråga.
– Nu kommer vi att vara i mittfållan där, så vi kan söka majoritet åt både vänster och höger.

Men varför inte ett politiskt samarbete?
– Nej, de har en del åsiktsskillnader, så för deras del har det aldrig varit aktuellt med det. Och vi tycker det här är mycket bättre, säger Bo Wendt.

Det var Socialdemokraterna som kom med inviten till Bjärepartiet.
– 2477 personer röstade på Bjärepartiet, alltså var tredje person i Båstad kommun, och det respekterar vi. Över 500 personer personkryssade Bosse Wendt, det respekterar vi, säger Arbetarekommunens ordförande Göran Klang (S).

Andra planer för Centern
Både Bjärepartiet och Socialdemokraterna tänkte sig ett samarbete med Centern. Men de hade andra planer.
– På var sitt håll, för både Bjärepartiet och oss, har det nog mognat fram att vi ville ha en annan konstellation. Vi behöver bygga vårt parti och behöver hålla oss till Centerpartiets grundvärderingar, säger Centerpartiets ordförande Gösta Gebauer.
– Vi har även hört nu att de försökte sätta upp en majoritet med 21 med hjälp av Socialdemokraterna – mot oss – så vill skulle bli oppositionsparti. Trots att vi dubblerat vårt valresultat. Det känner vi som ett svek., säger Bo Wendt.
– Det har funnits idéer om en borgerlig samling, men aldrig något förslag. Vi fick det från ett parti, lyft det med ett annat parti, sen dog det, säger Gösta Gebauer.
– Jag har varit med i många år och träffat Centerpartister, och varit med i det här, och dessa Centerpartisterna i dag, dom känner jag inte igen. Det var en klar besvikelse, säger Göran Klang.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Omvalet i Båstad

Mer i ämnet