Under nyårsnatten brann Gamletullsbron i Halmstad så illa att stålbjälkarna vred sig av hettan. Foto: räddningstjänsten

Branden i Gamletullsbron orsakades inte av ett elfel

Uppdaterad
Publicerad

Under nyårsnatten brann Gamletullsbron i Halmstad så illa att stålbjälkarna vred sig av hettan. Sedan dess har bron varit avstängd. Nu visar utredningen som Hem låtit göra att branden till stor sannolikhet inte orsakades av ett elfel.

Gångbron över Nissan i centrala Halmstad förstördes av en kraftig brand. Polisens tekniker hittade inga indikationer på att den skulle ha varit anlagd. Samtidigt lät Hem, Halmstad el och miljö, genomföra en oberoende granskning av som nu resulterat i en rapport på 18 sidor. 

Utredningen som gjorts av en teknikkonsult har genom att titta på elnätets varningsindikationer konstaterat att brandlarmet till SOS inkom flera minuter innan elnätet visade några tecken på avvikelser. Detta var Hallandsposten först med att skriva om.

– Samtalet till SOS kom flera minuter innan vi fick larm om ett elfel. Det ser vi som en väldigt tydlig indikation på att det brunnit utifrån. Först när det brunnit genom skyddshöljet har våra säkringar lösts, säger Anders Bredfell, kommunikationschef på HEM.

I utredingen kan man läsa att det ursprungliga larmet om branden inkom till SOS 01:03. Det brinner i bron vid biblioteket. 01:06 utlöses de första elstationerna sina automatiska larm om jordfel och strömavbrott.

Branden orsakade ett strömavbrott till cirka 1000 hushåll under nyårsdagen. Samtidigt slog en stor del av gatubelysningen ut i staden.

– Det var en viktig länk med flera rejäla kablar under. Att bron brann kan man ju ha personliga åsikter om men vi är mest nöjda med att det inte var i våra kablar som branden startade. I så fall hade det funnits risker på fler ställen. Nu kommer vi dra kablarna under Nissan istället, säger Bredfell.

Vidare tycker Anders Bredfell att händelsen är en polisiär sak att hantera. Som elbolag anser inte de någonting om orsaken till branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.