Cancersjuke Martin säger att han är jätteorolig över att avtalet är uppsagt. Foto: Privat/SVT

Cancerpatienten rasar över uppsagt vårdavtal

Uppdaterad
Publicerad
Tidigare försökte Martin Andreasson hålla sig så långt från sjukvården som möjligt men på Säröledens familjeläkare fick han hjälp. Nu är han rasande för att regionen sagt upp avtalet med vårdcentralen.

18 år gammal drabbades Martin Andreasson av cancer, en tumör i bröstet som det tog lång tid för sjukvården att hitta. Han skickades runt mellan instanser, hostade blod och opererades. Bröstbenet läkte fel och smärtorna var både svåra och konstanta. Det talades om sjukpension.

Så bytte han till Säröledens familjeläkare, trots att han bor i centrala Kungsbacka, där han fick hjälp att lindra de ständiga smärtorna. Men det är också vårdcentralen som regionen nu sagt upp avtalet med för att de inte vill använda det gemensamma journalsystemet VAS.

– Det är en väl fungerande vårdcentral, varför ska man säga upp avtalet med en sådan? Jag kan inte fatta varför man ska utsätta patienter för detta. Jag är livrädd, säger Martin Andreasson som nu är 33 år gammal.

”Då vet jag inte vad jag ska göra”

Han menar att personalens arbetssätt gör att de alltid har tid för patienterna och att de dokumenterar allt, om än utanför regionens system.

Finns det inga fördelar med ett gemensamt system?

– Det vore väl en sak om det var jättebra, men varför lägga tid på ett system som regionen själv säger inte fungerar fullt ut, som ska bytas inom några år, det innebär ju bara mindre tid för oss patienter.

Så vad ska du göra nu?

– Om jag har fattat rätt är det ett år kvar på avtalet, men tvingas de lägga ned vet jag inte vad jag ska göra. Min läkare är något alldeles extra och anledningen till att jag lever idag. Jag är jätteorolig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Journalsystemet VAS

Mer i ämnet