• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från en vindsbrand i norra delarna av Landskrona. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Förvaltningsrätten prövar inte vårdcentralens överklagan. Foto: SVT/TT

Säröledens familjeläkares överklagan avvisas i förvaltningsrätten

Uppdaterad
Publicerad
Vårdcentralen Säröledens familjeläkare valde att överklaga Region Hallands beslut om att säga upp avtalet med vårdcentralen. Under måndagen kom beskedet – förvaltningsrätten tar inte upp överklagan.

Bakgrunden till regionens beslut grundas i att vårdcentralen inte använder sig av journalsystemet, VAS. Något som varit obligatoriskt för alla vårdcentraler inom regionen, sen juni 2015.

Vårdcentralen Säröledens familjeläkare har ansett att journalsystemet är undermåligt, och har därför självmant valt att inte använda sig ut av det.

”Vi blev jättebesvikna”

Vårdcentralen har hänvisat till Lagen om valfrihetssystem, LOV, som bland annat säger att man som patient ska kunna välja vilken typ av vårdcentral man vill gå till. Förvaltningsrätten konstaterar dock att det inte finns någon bestämmelse i LOV, som ger förvaltningsrätten möjlighet att pröva den här typen av tolkning och tillämpning av avtal.

Överklagan avvisas därför från förvaltningssrätten.

– Vi blev jättebesvikna när vi fick beskedet. Jag tror det har att göra med att det är ganska ny mark om hur man tolkar LOV. Våra jurister tittar just nu på hur de ska kunna gå vidare, säger delägare Katarina Järbur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Journalsystemet VAS

Mer i ämnet