Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ola Johansson, tf hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Halland, berättar att en övergång till det digitala journalsystemet VAS kommer underlätta inför framtiden – trots att de själva vill skrota det. Foto: SVT

Regionen tvingar vårdcentral att ansluta till VAS – eller stänga

Uppdaterad
Publicerad
Region Halland planerar att avveckla journalsystemet VAS – men kräver ändå att vårdcentralen i Särö ansluter sig till det. Här berättar regionens sjukvårdsdirektör varför.

Vårdcentralen Säröledens Familjeläkare har ett eget digitalt system, men det systemet kan inte kommunicera med regionens VAS-system. Istället får man faxa eller skicka patientinformation i brev om patienten remissas till någon annan, men nu måste vårdcentralen rätta sig i ledet och införa det digitala journalsystemet VAS, enligt Region Halland.

I dagsläget letar Region Halland efter ett nytt journalsystem att använda sig av, eftersom VAS anses gammalmodigt och svårt att uppdatera. Regionen hoppas att kunna använda sig av ett nytt journalsystem inom fem år.

– Men om man går in i VAS redan nu kommer det underlätta överflyttningen vid senare tillfälle, säger Ola Johansson, tf hälso- och sjukvårdsdirektör.

I klippet ovan hör du Ola Johansson berätta mer om varför vårdcentraler måste ansluta sig till VAS.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Journalsystemet VAS

Mer i ämnet