En skrivelse från vårdcentralens jurist har lämnats in till Region Halland. Foto: SVT

Protestlista och skrivelse – vårdcentralens hopp mot VAS

Uppdaterad
Publicerad
Region Hallands krav på vårdcentralen Säröledens familjeläkare att journalsystemet VAS måste införas är inte proportionerligt, lämpligt eller effektivt. Det menar vårdcentralens jurist som skickat in en skrivelse till Region Halland, i hopp om att vårdcentralen ska slippa införa det kritiserade journalsystemet.

Region Halland vill att vårdcentralen Säröledens familjeläkare inför journalsystemet VAS trots att regionen själv planerar att införa ett nytt journalsystem inom fem år.

VAS är så krångligt och administrativt tungt att personalen inte skulle kunna ägna samma tid som idag åt sina patienter om VAS infördes, menar man på vårdcentralen. Därför vägrar man att införa VAS.

Nu har vårdcentralens jurist lämnat in en skrivelse till Region Halland i vilken regionens krav ifrågasätts:

”Det finns flera system som håller högre kvalitet, är modernare, effektivare, patientsäkert och billigare som erbjuder sammanhållen journalföring (på nationell basis), och som kan kommunicera med VAS. Kravet är med andra ord vare sig lämpligt, effektivt eller proportionerligt i förhållande till det syfte som Region Halland har angett.”

Patient lämnade in protestlista

Om Region Halland till följd av vårdcentralens vägran att införa VAS säger upp avtalet med vårdcentralen riskerar 11 000 patienter att förlora sin vårdcentral. På måndagen lämnade en privatperson in en protestlista med nästan 1 000 namnunderskrifter in till Region Halland

– Jag tycker det är fantastiskt. Det är många patienter som stöttat oss, säger Karin Gustafsson, verksamhetschef på Säröledens familjeläkare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Journalsystemet VAS

Mer i ämnet