Zandra Gustafsson är en av de elva tusen patienter som är listade på vårdcentralen i Kullavik och hon beskriver vårdcentralen som livsviktig. Foto: SVT/Privat

Zandra startade namninsamling – vill rädda vårdcentralen

Uppdaterad
Publicerad

En namninsamling har startats i protest mot Region Hallands krav, att om inte vårdcentralen Säröledens Familjeläkare använder journalsystemet VAS måste de stänga.

Zandra Gustafsson är en av de elva tusen patienter som är listade på vårdcentralen i Kullavik och hon beskriver vårdcentralen som livsviktig. Detta efter att hon under ett år var sjuk och på så sätt kom vårdcentralen nära.

– I min ålder har man testat flera vårdcentraler, men jag har inte hittat någon som är lika tillgänglig och bra som denna, säger Zandra Gustafsson.

Journalsystemet VAS

”Chockstämning i bygden”

Efter SVT Nyheters inslag, att vårdcentralen riskerar att stängas om de inte använder samma journalsystem som Region Halland, startade hon en patientaktion i form av en namninsamling.

-  När vi fick höra att vårdcentralen riskerar att stängas blev det som en chockstämning här i bygden. Vi blir ledsna och oroliga. Jag kan inte tänka mig någon annan vårdcentral, säger Zandra Gustafsson.

”Maktmissbruk”

Journalsystemet VAS som Region Halland använder sig utav är ett journalsystem som håller på att avvecklas, och om fem år lär de ha ett nytt. Zandra Gustafsson tycker därför att det låter märkligt att vårdcentralen ska behöva byta till just det journalsystemet.

– Att enbart för att man inte går med i samma journalsystem så ska man tvingas stänga, det tycker jag låter lite som maktmissbruk. Visst ska man ta hjälp av varandra, men det är just att de tvingas in i VAS, säger hon.

Men det är inte bara så att vårdcentralen ska gå med på regionens krav då?

– Det tycker jag inte då tillgängligheten lär bli sämre för läkarna, säger Zandra Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalsystemet VAS

Mer i ämnet