Sahlgrenska utreder cellprovsanalyser Foto: TT

Cellprov hemma – snart verklighet i Halland

Uppdaterad
Publicerad

De kvinnor som väljer att avstå gynekologisk cellprovskontroll kan i framtiden få göra en egen kontroll hemma. Region Halland planerar att skicka ut underlag under hösten 2018.

I dagarna kom en rapport från Cancerfonden som visar att antalet fall av livmoderhalscancer i Sverige ökar. Särskilt stor sägs ökningen vara i sju landsting, varav Halland är ett.

Maud Ankardal, verksamhetschef på kvinnokliniken på Hallands sjukhus, oroas inte över rapporten eftersom antalet fall av livmoderhalscancer i Region Halland är få – omkring ett 20-tal per år.

Därför kan en ökning på ett fåtal fall se mycket ut rent statistiskt.

– Det här är en ovanlig form av cancer med ganska få fall per år. Och det betyder att det är naturligt att det kan skifta från år till år, säger Maud Ankardal.

Alla går inte på provtagning

För att förebygga livmoderhalscancer kallas alla kvinnor mellan 23 och 50 år till en gynekologisk cellprovskontroll var tredje år, och kvinnor mellan 50 och 60 var femte år. I Halland innebär det att ungefär 16.000 kvinnor kallas per år.

Av dessa går ungefär 85 procent av kvinnorna på provtagningen när de kallas.

Av olika anledningar väljer de resterande 15 procenten att inte gå på provtagning. I framtiden kommer de att erbjudas att göra provtagningen på egen hand hemma.

– De kvinnorna kommer att få en förpackning hem i brevlådan, som innehåller en provtagningspinne och ett rör så att man kan ta ett enkelt prov på sig själv, säger Maud Ankardahl.

Exakt när hemtesterna kommer att skickas ut är inte fastställt, men regionens ambition är någon gång under hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.