Sammanfattning: Drograttfulla i Halland – det här handlar granskningen om. Foto: SVT

Chatt: Vad tycker du om straffen för rattfylleri?

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 800 fall med förare som körde påverkade av alkohol eller narkotika rapporterades av polisen i Halland under 2020. Maxstraffet för grovt rattfylleri ligger på två års fängelse men få döms till fängelsestraff visar SVT:s granskning av alla rattfylleridomar i Halland under 2020.  Nu vill vi veta vad du tycker om straffen för rattfylleri.

Här kan du chatta om rattfylleriet, och dela med dig av din åsikt.

Vad tycker du om straffen för rattfylleri?

Pinnat inlägg

Tack för att ni har delat med er av era åsikter här idag. Men nu stänger vi ner för den här gången. På återseende!

Dan • Vid grovt rattfylleri kan straffet bli fängelse i högst två år och körkortet kan återkallas under 24 månader. Detta borde vara helhets straffet vid påkommen ratt och eller drog fylla utan att man skadat någon. Grovt rattfylleri och drograttfylleri i kombination med grovt vållande till annans kropp skada eller död borde likställas med minst dråp och ge upp till åtta års fängelse och indraget körkort på livstid. Straffrabatt, åldersrabatt och asperationsprincip är rubriker som inte hör hemma i domar där man använder sig av ett ”vapen” i dessa fall i form av ett fordon. Fordon i sig är lika dödsbringande som vilken machete eller skjutvapen i händerna på en person utan eller i avsaknad av omdöme.

HF • Hur kommer det sig att Regeringen ömmar mer för den som utför ett brott än för den som drabbas? Det verkar inte som man vill få bukt med kriminaliteten överhuvudtaget eller varför vidtar man inte några åtgärder? Det enda man gör är att man tillsätter utredningar som kan pågå hur länge som helst och i bästa fall mynnar ut i ett urvattnat lagförslag.

Skåning • Givetvis ska de få ett långt fängelsestraff men som alla andra brott i Sverige så är det du själv som får längre straff ifall du försvarar dig mot en brottsling än vad brottslingen få som skadar dig//

Maria • 2013-08-25 blev vår dotter påkörd av ett rattfyllo när hon satt på sin moped. 1.67 i promille och han fick behålla körkortet, betala 380 kr för provtagning, 400 kr till Brottsofferfonden samt en månads betald vård på behandlingshem, för det var ju så synd om honom. Det var allt. Vår dotter överlevde men fick men för livet.

Argatanten • Rattfylleri där det slutar med död för ngn bör likställas med dråp alternativt mord. Man sätter sig själv i bilen och vet att det kan sluta illa. planlagt dårskap. Dra in körkortet på livstid även vid en liten rattfylla.

Lisa • Rattfyllerier önskar jag alltid gav obligatorisk behandling samt minst böter och förlorat körkort. Leder händelsen till att någon dör eller skadas allvarligt tycker jag att det skall jämställas med mord samt obligatorisk behandling och förlorat körkort på livstid och ingen möjlighet att heller ta något annat körkort, någonsin!

Roger Alm • Om en rattfull orsakar dötsolycka skall hemställas med mord

Annelie • Det borde alltid vara fängelse vid rattfylla. Minst ett år. Och vid grov rattfylla borde man förlora körkortet för alltid på livstid. Man ska inte kunna få det tillbaka.

Magnus edner • På tok för milda .

Sören • Straffen får dom som utgör fara för vanliga medborgare är löjligt låga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rattfylleriet i Halland

Mer i ämnet