I klippet ovan berättar Christer Nilsson om läget vid gården. Foto: SVT

Christers djur hotas av extrema vattennivån: ”Hönsen har fått simma”

Uppdaterad
Publicerad

Christer Nilsson bor i Sennan i ett område som drabbats av översvämningarna. På gården bor ankor, höns och kaniner – som lever farligt om vattnet stiger ytterligare. – Då har inte djuren någonstans att ta vägen, säger han.

Christer Nilsson och hans grannar har drabbats av översvämningar flera gånger under åren. 2002 var det värst – då förlorade han flera av sina djur på gården.

– Då hade jag djur som dog och drunknade. Jag hade inte möjlighet att flytta dem, det gick så hastigt. Plötsligt kom massa vatten, säger han.

”Ankorna gillar att plaska”

Även nu lever djuren farligt. Om vattnet stiger ytterligare finns en risk att de inte har någonstans att ta vägen.

– Hönsen har fått simma i ett läge. Ankorna har trivts bra med att plaska i vattnet, de tycker det är roligt. Ingen har dött hittills, säger Christer Nilsson.

Vattnet har stigit en bra bit upp på gården och även runnit in i källaren. En lastbil var nyligen där och tömde källaren på 1,5 kubikmeter vatten.

– Det är obehagligt när det kommer så mycket vatten, men allt har ändå gått bra hittills. Det är svårt att ta hand om allt och jobbigt att gå omkring i leran, säger han.

Orkar inte sandsäckarna: ”76 år och går som en kratta”

Har du fått någon hjälp från myndigheter?

– Jag har erbjudits sandsäckar, men jag är 76 år och går som en kratta. Jag klarar inte att handskas med sandsäckarna. Jag klarar mig om det inte blir värre, säger Nilsson, som trots vattenkaoset är vid gott mod:

– Ja, vad fan, man måste vara positiv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.