Så gör Region Halland för att nå fram med vaccinering till hemlösa – hör chefläkare Anders Åkvist berätta i klippet. Foto: SVT och Leif R Jansson/TT

Då börjar hemlösa vaccineras mot covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Drygt hälften av landets regioner har nu fattat beslut att hemlösa ska vaccineras under Fas 3, visar SVT:s enkät. I Halland har regionen nu tagit kontakt med intresseorganisationer för att nå fram till hemlösa.

– Vi har gjort en omfattande kartläggning tillsammans med kommunerna och intresseorganisationer, säger Anders Åkvist, chefläkare på Region Halland.

Bland annat har regionen tagit kontakt med kvinnojourer, medborgarservice, trossamfund och socialtjänst.

Coronapandemin

Ungefär 630 personer är hemlösa i Halland, och av dem är runt 150 akut hemlösa och hänvisade till att sova utomhus eller på härbärgen till exempel, enligt Socialstyrelsens senaste mätning från 2017.  

Svårt med rekommendationer

Folkhälsomyndighetens rekommendation är att “personer med ett tillstånd som innebär svårigheter att följa råden om smittskyddande åtgärder” vaccineras under Fas 3, och hit räknar flera av regionerna hemlösa.

Av de 18 regioner som har besvarat SVT:s enkät svarar 12 regioner att hemlösa kommer att vaccineras under Fas 3.

Uppsala börjar under Fas 2

I Region Uppsala vaccineras hemlösa redan under Fas 2, i Region Kronoberg vaccineras hemlösa när regionen får kontakt med gruppen och i Region Dalarna vaccineras hemlösa utifrån vilken ålders- och riskgrupp de befinner sig i.

Övriga regioner som besvarat enkäten skriver att de ännu inte fattat beslut angående hur planen ser ut.

Hur når man personer som saknar en adress och telefon? I klippet berättar chefläkare Anders Åkvist hur Region Halland gör för att nå ut till hemlösa när det gäller vaccineringen. 

Då vaccineras hemlösa – region för region

Här vaccineras hemlösa under Fas 3

Östergötland, Kalmar län, Blekinge, Värmland, Sörmland, Jönköpings län, Halland, Västra Götalandsregionen, Örebro län, Jämtland-Härjedalen, Gävleborg, Norrbotten

Här vaccineras hemlösa under Fas 2

Uppsala

När regionen får kontakt eller i respektive fas för ålder/riskgrupp

Kronoberg, Dalarna

Regioner som inte fattat beslut än

Västernorrland, Skåne, Stockholm

Regioner som inte besvarat enkäten

Västerbotten, Gotland, Västmanland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet