Mari-Louise Wernersson (C) är kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg. Foto: SVT

Därför avslöjades detaljer om sparkad skolchef

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Mari-Louise Wernersson (C) avslöjat den egentliga orsaken till varför skolchefen i Falkenberg sparkats fick hon kritik för av oppositionsrådet Per Svensson (S) för att har brutit överenskommelsen om att inte lämna några detaljer i saken.

Nu berättar hon varför hon bröt överenskommelsen.

Det var i början av september som det blev känt att kommunens skolchef Jörgen Frostlund köps ut för 30 månadslöner, motsvarande 2,7 miljoner kronor. Utåt hette det då att skolchefen och kommunen ser olika på Falkenbergs utveckling.

Men i förra veckan valde kommunstyrelsens ordförande Mari-Louise Wernersson att till Hallands Nyheter offentliggöra den egentliga orsaken till att skolchefen fick gå, nämligen att han var ett arbetsmiljöproblem.

Detta fick oppositionsrådet Per Svensson att rikta kritik mot Wernersson.

LÄS MER: Hemlighetsmakeri kring utköpt skolchef

Enligt Mari-Louise Wernersson slöts det en överenskommelse om att skolchefen inte fick kontakta tjänstemän på kommunen i efterhand. Något som hon menar skolchefen brutit mot, och därför har hon själv inte sett någon anledning att hålla på orsaken till varför skolchefen fick sparken.

– Eftersom det inte fanns någon överenskommelse kvar valde jag att berätta sanningen så att medborgarna får veta vad det här handlar om. Men hade han valt att hålla överenskommelsen hade jag aldrig sagt mer, säger Mari-Louise Wernersson.

”Grundlöst påstående”

Skolchefen själv vill inte medverka i en intervju men skriver i ett sms till SVT Nyheter Halland att det inte fanns någon överenskommelse om att han inte fick kontakta tjänstemän på kommunen:

”Jag har inte brutit mot någon enda del i vårt avtal. Det finns inget förbehåll med förbud om att ha kontakt med tjänstemän i kommunen, där jag för övrigt fortfarande är anställd. Som kommuninvånare finns det knappast heller förbud mot att kontaktas av eller själv kontakta våra folkvalda politiker. Jag anser alltså att Mari-Louise Wernerssons påstående är helt grundlöst.”

Eventuellt nya uppgifter

Per Svensson är självkritisk och till viss del ångerfull över att han varit med och fattat beslut om att sparka skolchefen. Han säger också att det framkommit nya uppgifter i ärendet, uppgifter som eventuellt ska presenteras på onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.