• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Per Svensson (S) riktar nu skarp kritik mot Mari-Louise Wernersson (C). Foto: SVT

Politiskt storbråk efter avsatt skolchef

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionsrådet Per Svensson (S) i Falkenberg riktar nu skarp kritik mot kommunstyrelsens ordförande Mari-Louise Wernersson (C). Orsaken är att hon avslöjat detaljer till tidningen Hallands Nyheter om varför kommunens skolchef fick lämna sitt jobb.

– Jag tycker det är helt oacceptabelt. För det första informerade hon inte mig innan hon gick ut med de här detaljerade uppgifterna i ett personalärende. Och för det andra är det helt fel att vi som arbetsgivare går ut med detaljer i ett personalärende. Det är inte seriöst, säger Per Svensson (S).

Det var i början av september som det blev känt att kommunens skolchef köps ut för 30 månadslöner, ett värde om 2,7 miljoner kronor.

I kommunikationen utåt från kommunens sida hette det då att skolchefen och kommunen ”ser olika på Falkenbergs utveckling”.

Men i efterhand har det visat sig ligga andra saker bakom skolchefens avskedande. Förra veckan avslöjade kommunstyrelsens ordförande Mari-Louise Wernersson till tidningen Hallands Nyheter att skolchefen tvingades gå eftersom det uppstått arbetsmiljöproblem och att personal mått dåligt som en konsekvens av skolchefens ledarskap.

LÄS MER: Hemlighetsmakeri kring utköpt skolchef

Enligt Per Svensson var han och Mari-Louise Wernersson överens om att inte gå ut med några detaljer i ärendet. Per Svensson tror att Mari-Louise Wernersson bröt överenskommelsen för egen vinnings skull.

– Jag tror att det är för att rädda sig själv i ett spel hon håller på att förlora, säger han.

Självkritisk

Per Svensson är självkritisk och uttrycker en viss ånger över att ha varit en del i beslutet att låta skolchefen gå, eftersom det enligt honom kommit fram nya uppgifter i ärendet, uppgifter som han inte vill berätta mer om i nuläget.

Var det fel att låta skolchefen gå?

– Det vill jag inte kommentera i dagsläget.

Under onsdagen kommer Per Svensson och företrädare för flera andra partier i Falkenbergs kommun att hålla en pressträff i syfte att ge mer information i saken.

LÄS MER: Mari-Louise Wernersson berättar om varför hon valde att gå ut detaljer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.