Tina Nordlund, insatsledare räddningstjänsten i Halmstad. Foto: Foto:Dennis Franco/SVT

Därför skickades inget VMA vid sopbranden i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Stora mörka rökmoln syntes över Halmstad när det brann i sopanläggningen på tisdagseftermiddagen, men inget VMA – Viktigt meddelande till allmänheten – skickades. Se insatsledaren Tina Nordlund berätta varför.

Vid farlig brandrök är det vanligt att SOS Alarm i samråd med räddningstjänsten skickar ut så kallat Viktigt meddelande till allmänheten, VMA. Men det gjordes inte vid branden i sophögarna på Kristineheds värmekraftverk på tisdagen.

Vinden blåste ifrån staden under tisdagseftermiddagen, men under natten vände vinden mot bostadsområdena och röklukten kändes på flera platser bland bostäder.

Se insatsledaren Tina Nordlund i klippet förklara hur beslutet togs.

Det här är VMA

Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA) är en varning till allmänheten vid till exempel gasutsläpp, en stor brand eller annan allvarlig olycka. Varnings- och informationssystemet kan också användas för att ge beredskapslarm och flyglarm om landet skulle råka i krig.

Hur man ska agera vid VMA

När du hör signalen eller mottar varningen via telefon ska du:

  • Läsa och följa instruktionerna noga
  • Gå inomhus.          
  • Stänga dörrar, fönster och ventiler.
  • Lyssna på Sveriges Radio P4 för mer information.
  • På SVT:s Text-TV sidan 100 anger man när en VMA-situation pågår och hänvisar för mer information till Text-TV sidan 599 där samma meddelande som läses i radio publiceras skriftligt.
  • För information vid ett VMA, ring ej nödnumret 112, ring istället informationsnumret 113 13 eller följ information på www.krisinformation.se

Källa: SOS Alarm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.