Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att se hur räddningsarbetet såg ut på Kristineheds kraftvärmeverk under tisdagen. Foto: Daniel Strömbäck/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stor sophög brann på avfallsanläggning i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Branden vid Kristineheds kraftvärmeverk var släckt vid 12:30-tiden på onsdagen. Då hade den brunnit i nästan ett dygn. Räddningstjänsten fick ta till alternativa metoder

– Nu har vi lämnat över till Halmstads Energi och Miljö, säger Peter Stened, inre befäl vid räddningstjänsten Halmstad.

Sopbranden släcktes vid 12:30 på onsdagen efter att ha varit igång sedan 15-tiden på tisdagen.

Det låg på onsdagsmorgonen brandlukt över Halmstad sedan vinden vänt och räddningtjänsten uppmanade dem som kände obehag att stänga fönster och ventilation. Vid allvarliga besvär ska man kontakta sjukvården.

Vid 21-tiden på tisdagskvällen meddelades att branden inte längre spred sig. Under natten valde man att ta till alternativa släckningsmetoder parallellt. Sand som fraktas till platsen hälls sedan på de brinnande sophögarna med hjullastare för att isolera och kväva elden.

Annorlunda brand

– Men det är svårsläckt med så stora volymer, sa inre befäl Peter Stened på räddningstjänsten tidigt på onsdagsmorgonen.

– En brand som denna är knepig. Det ligger och glöder i högarna, svårt att komma åt och släcka med vatten. Sedan är det miljöaspekten, man vill ju inte ha ut släckvatten på fel ställen och man vill inte ha röklukten mot befolkningen, det är lite annorlunda mot en vanlig brand.

– Vi kommer vara kvar under dagen, åtminstone fram till lunch. Sedan får vi ta nya beslut, sa Peter Stened.

Larmet gick vid klockan 15 på tidagen och räddningstjänsten ryckte genast ut med fem enheter och ytterligare enheter anslöt senare. Främst berördes det närliggande bostadsområdet Vallås av röken.

Branden har hela tiden varit begränsad till sopor som brinner utomhus.

Flera ton sopor

Halmstads Energi och Miljö AB driver anläggningen och förklarar är det är flera ton blandade sopor i högar som brinner.

– Sopor innehåller plast, och rök från brinnande plast är inte helt ofarligt, säger Julia Persson som är kommunikatör på Halmstads Energi och Miljö.

Man bedömde tidigt att branden skulle komma att vara begränsad till just kraftvärmeverkets område. Inga intilliggande fastigheter har hotats av branden.

Det är ännu oklart vad som orsakat branden. Halmstads Energi och Miljö säger att de ska utreda saken. Först måste släckningsarbetet slutföras.

– Branden är i nuläget inget polisärende, sa polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler på onsdagsmorgonen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer