Hundratals vårdnadshavare överklagade till domstolen – i klippet berättar Kungsbackas skolchef Maria Andersson om varför så många ansökningar avslogs. Foto: SVT

Därför överklagas flest skolskjutsbeslut i Kungsbacka: ”Vi gjorde fel bedömning”

Uppdaterad
Publicerad

Av 109 beslut i förvaltningsrätten som gäller skolskjuts i Kungsbacka kommun så är det 75 som har fått rätt mot kommunen. Enligt skolchefen Maria Andersson beror det på att man ändrade på hur besluten fattades.

Tidigare avgjorde rektorerna på respektive skola om eleverna hade rätt till skolskjuts eller inte. Men sen flyttade man det administrativt centralt till förvaltningen för förskola och grundskola och många som tidigare alltid blivit beviljade skolskjuts fick det indraget.

Över 4000 ansökningar om skolskjuts

Totalt fick kommunen in över 4000 ansökningar gällande skolskjuts 2019. Många fick avslag – ofta på grund av kommunen ansåg att trafiksituationen var tillräckligt säker för eleverna.

Skolvägar i Halland

Över 100 vårdnadshavare överklagade sina beslut till Förvaltningsrätten i Göteborg och nu har kommunen fått flera domar att rätta sig efter i nya beslut kring skolskjuts.

I klippet berättar Maria Andersson varför det blev fel och hur man har rättat till misstagen i efterhand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolvägar i Halland

Mer i ämnet