Illustration på hur hotellet kan se ut. Foto: Fredblad Arkitekter AB

De får bygga hotellet i nya stadsdelen i Varberg

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart vilka som får bygga hotellet i den nya stadsdelen Västerport i Varberg. Fastighetsbolaget Casmé vann med sitt förslag om ett hotell som bland annat kommer rymma en foodcourt och grönsaksodling på taket.

I den nya stadsdelen i Varberg, Västerport, ska 2500 lägenheter byggas. Första spadtaget tar däremot det nya hotellet som ska bli ett ikoniskt landmärke för Varberg. Kommunen tog in förslag från flera intressenter för hur det skulle se ut. Vinnare blev fastighetsbolaget Casmé från Halmstad, vars ordförande är Gekås-vd:n Boris Lennerhov.

– Det blir en ny mötesplats i Varberg. Ett riktigt rejält landmärke som kommer ses från alla håll. Det var ett enhälligt beslut att deras förslag vann, säger Varberg kommuns stadsbyggnadsarkitekt Sten Hedelin.

Sten Hedelin, juryordförande och stadsarkitekt i Varbergs kommun. Foto: Varbergs kommun

Blir 12-14 våningar högt och rymmer foodcourt.

Kommunens idé är att hotellet inte bara ska inhysa gäster, utan även ska ge ett mervärde till allmänheten. Fastighetsbolagets förslag rymde en foodcourt, saluhall, grönsaksodling på taket samt utrymme för företagare att sätta sig och arbeta i foajén. Högt blir det också, då det planeras bli mellan tolv till 14 våningar högt.

– Det ska bli stadens vardagsrum där invånarna kan knalla in. Det ska också bli en viktig plats för möten, eftersom det kommer innehålla en hörsal med plats för 400 personer, säger Sten Hedelin.

Hoppas på första spadtaget i slutet av 2020

Bygget av hotellet är tänkt att bli startskottet för stadsdelen Västerport.

– Det kanske blir så att första spadtaget tas årsskiftet 2020-2021. Man får räkna med en byggtid på två år, så nu hoppas vi att allt går enligt schemat, säger stadsbyggnadsarkitekten Sten Hedelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.