”De hotade oss och stängde våra lokaler”

Uppdaterad
Publicerad

Hon stred för flickors rättigheter i världens minst jämställda land. Det blev också anledningen till att hon tvingades fly.

– Jag kallar det här frihetens land. För här kan kvinnor göra det de vill. Det är inte möjligt i Jemen, säger 37-åriga Muna Awasah när vi träffar henne i lägenheten i Laholm.

Här bor hon i dag och lever ett tryggt vardagsliv med fyra barn och deltidsjobb på Laholms kommun där hon arbetar med stöd till nyanlända föräldrar.

Kvinnor i Halland

Se hela reportageserien: Kvinnor i Halland

Men hon växte upp i Jemen, som är världens minst könsjämställda land – enligt World economic forums årliga jämställdshetsrankning.

– Min mamma gifte sig när hon var elva, säger Munah.

Själv slapp hon det och hon fick också en utbildning, vilket många flickor inte får i Jemen. Mamma ville inte att hennes döttrar skulle uppleva samma öde som hon hade gjort, berättar Muna.

Levde under hot

Muna studerade internationell handel och drev egna företag inom bland annat oljebranschen.

Men hon startade också ett forum för kvinnors rättigheter.

– Om en kvinna inte får någon utbildning och gifter sig och skaffar barn i så ung ålder kan hon inte bli någonting i samhället. Vi försökte vara bra förebilder och uppmuntra dem att ta plats i samhället och vara starka, säger hon.

Men de religiösa konservativa krafterna i Jemen är också starka,

– De stängde vår lokaler och skickade hot. Jag försökte klaga hos polisen, men de svarade att de inte kunde riskera sin egen säkerhet. Då fortstod jag att jag var i stor stor fara, säger Muna.

2012 kom Muna Awasah till Sverige och fick politisk asyl.

Självständig kvinna i sjal

I Jemen bär majoriteten av kvinnorna heltäckande svarta kläder och visar inte ansiktet. Muna gick i bland utomhus med smink i ansiktet och bara en enkel sjal som inte täckte hela håret.

– Det var ganska utmanande och en gång när jag gick till vårt kvinnorättsforum i byxor och en tunika blev kraftigt förolämpad av en manlig släktning. Trots att han hade kommit till vårt forum och stödde vårt arbete kunde han inte acceptera att jag klädde mig så, säger Muna.

När hon kom till Sverige gick hon helt utan sjal eller slöja i två år. Men nu har den åkt på igen.

– Sjalen är en symbol för muslimer och jag vill bli identifirerad som muslim. Men det hindrar mig inte från att vara en självständig och stark kvinna.

Det här är sista delen av fem i SVT Nyheter Hallands reportageserie Kvinnor i Halland som vi publicerar under veckan runt internationella kvinnodagen. Resten kan du se här nedanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnor i Halland

Mer i ämnet