Kristina är Halmstads nattklubbsdrottning. Foto: SVT

Katarina Lund driver Halmstads största nattklubb

Uppdaterad
Publicerad

Katarina Lund är 45 år och föddes i Polen men växte upp i småländska Vaggeryd. Så fort hon fyllde 18 år reste hon därifrån. Under alla resor jobbade hon med en mängd olika jobb, dock men en gemensam nämnare – människor. Numera driver hon Halmstads största nattklubb. 

– Jag jobbade som flyerstjej på stranden. Som aupair, på restauranger, för resebolag eller som engelsklärare i Rom var jag ett tag. Jag jobbade på ett ”shelter” för misshandlade kvinnor med barn i dåvarande slummen i Philladelphia i USA. Det var ett jobb som jag älskade, säger Katarina Lund. 

Efter många år utomlands fick hon hemlängtan. Då bodde hon på Mallorca med dåvarande kille. Han fick jobb i Halmstad och så hamnade hon här. Strax därpå började hon jobba i nattlivet. 

Kvinnor i Halland

– Jag gled in på ett bananskal och fick stå i garderoben på Bond som den nattklubben hette då. Sedan gick det inte så länge förrän jag fick frågan om jag ville ordna med schema och vara ansvarig.

Se hela reportageserien: Kvinnor i Halland

– Ägarna kom efter en tid och frågade mig om jag ville köpa in mig. Jag visste inget om nattklubb men växte in i rollen. Jag tycker det är roligt med personal. Jag har aldrig förstått att jag ville bli arbetsgivare men det är helt fantastiskt. Jag älskar det, säger Katarina Lund. 

Undre världen 

Nattklubbsbranchen är fullt med utmaningar. Katarina Lund har flera gånger fått påhälsningar av kriminella gäng som vill sälja sitt beskydd. 

– Där tror jag att ger du lillfingret kan du ge dem nycklarna. Jag har stått på mig. Nej, det är min garderob och mina gubbar i dörren. ”Tänk efter nu”, sa de. Sedan var det slagsmål varje kväll i en månad.  

– En kväll skulle de markera mot mig. Då gick de in med kläder med synlig gängtillhörighet. De gjorde som de ville, betalade inte för sig, förnedrade personalen. Polisen kom på plats med inväntade förstärkning för de var två och ville inte gå ner. Då går tiden sakta, säger Katarina Lund och tar ett djupt andetag. 

Mamma sent i livet 

Hon fick barn när hon var 39 och var inriktad på att snabbt börja jobba igen. 

–Jag tyckte många gick upp fullständigt i mammarollen. Det skulle jag inte göra, absolut inte. Jag skulle föda och börja jobba igen.  

– Det var inget bekymmer hemifrån. Men det gick inte. Jag hade ångest varje gång jag åkte till jobbet trots att jag visste att hon hade det lika bra med pappa. Jag ville vara hemma för att inte missa en sekund av detta. 

Time-out 

Efter ett par år sålde hon nattklubben och tog time-out och tog hand om sin dotter. Efter fyra år var det dags igen att ge sig in i nattklubbslivet. Hon köpte strax innan årsskiftet gamla Baptistkyrkan i Halmstad som numera heter Boom Boom Room.  

– Jag tänker aldrig lämna den här branschen. Många har ju försökt här i staden. Det största felet folk gör när man går in i den här branschen är att man tror att man inte ska behöva arbeta.

– Tror man att man ska sitta och dricka champagne och peka med hela handen har man helt fel. Här får man göra allt och tänka på kostnader. Man har inte lyxen att ringa alla hantverkare i världen utan ibland får man kavla upp ärmarna om det blir stopp i toaletten. Då får man lösa det helt enkelt, skrattar Katarina Lund som äger Boom Boom Room i Halmstad.

Det här är del fyra av fem i SVT Nyheter Hallands reportageserie Kvinnor i Halland som vi publicerar under veckan runt internationella kvinnodagen. Resten kan du se här nedanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnor i Halland

Mer i ämnet